Vill du sälja ”Brända FBK:are”? Omtyckt grillkiosk i Ekenäs söker social och idérik företagare

I hjärtat av Österby i Ekenäs står en röd stuga med vita knutar och lyser i en i övrigt grå och regntung novembermorgon. Nästa år firar kiosken 25-årsjubileum. Frågan är om den firar med en ny ägare. Pamela Lundström är redo att sälja familjens kiosk.

Österby kiosk grundades 1998 av Pamela Lundströms mamma. Det var en byggnad på 30 kvadratmeter, det som i dag utgör själva salen av den nu 75 kvadratmeter stora byggnaden.
Kiosken såldes 2004 när mamman gick i pension men då var dottern Pamela inte redo att ta över. Hon hade andra planer och öppnade leksaksaffären Toppen som fortfarande finns i dag.
Fyra år senare sålde Lundström sin leksaksaffär, studerade till närvårdare och hade diverse olika jobb. Men i januari 2015 köpte hon tillbaka familjens kiosk.
– Jag saknade den, kunderna främst. Jag vill vara egenföretagare. Man har en massa ansvar men är samtidigt ganska fri.

Men skulle hon nöja sig med 30 kvadrat? Kiosken var vattenskadad och krävde ändå åtgärder. Butikerna inne i centrum hade förlängt sina öppettider och behovet av en kiosk enligt det ursprungliga konceptet med dagliga förnödenheter var betydligt mindre än tidigare.
– Frågan var om jag skulle ha en sommarkiosk med kafé eller om jag skulle satsa och bygga till för att kunna ha öppet året om. Jag valde att satsa.
Den förstorade kiosken öppnade i maj 2015 och blev snabbt ett vardagsrum för Österbyborna. Tillbygget var planerat så att det fanns plats för fritös och stekbord. I maj 2016 började kiosken sälja grillmat med en egen meny med väldigt lokal förankring. På menyn finns bland annat hamburgaren ”Sjövikare” (ett bostadsområde intill) och pyttipannan ”Bränder FBK:are” (stationen ligger på granntomten).
– Sedan dess har det bara gått uppåt. Om jag förstått det rätt gillar folk min mat.
År 2018 var kiosken med i tv-programmet ”Grillit Huurussa” och ryktet har spritt sig till långt över Pojoviksbroarna.
Österby kiosk var också en vinnare under coronatiden.
– Ju mer det stängdes ner inne i stan, desto mer sålde vi.
Har utvecklingspotential
Lundström säger att kiosken har utvecklingspotential.
– Till exempel en pizzaugn och hemkörning skulle kunna ge ännu mer. Vi har inte heller någon kyckling- eller vegetarisk burgare vilket många frågar efter i dag. Det kan påverka valet av matställe för en hel familj.
Lundström vill gärna att den som tar över inser att kiosken har ett fungerande koncept.
– Man får gärna ha visioner. Men det viktigaste är att man förstår att inte förändra konceptet utan vidareutveckla det. Det sista man ska göra är att ändra på kvaliteten. Man ska också vara social. Du ska gilla att umgås med människor och bry dig om dem.
– Vi har många stammisar som sitter här och förbättrar världen. Barn som cyklat omkull kommer hit för att bli omplåstrade. Om de inte haft tillräckligt med pengar till en godispåse kanske de har fått hjälpa till med någonting. Jag tror jag skulle kunna köra hem varje barn till rätt adress.
Men varför vill du då sälja?
– Jag har ett annat jobb på lut och vill gärna göra något annat. Jag är lite rastlöst av mig. När jag kan någonting vill jag lägga i nästa växel. Jag vill åtminstone prova att sälja. Jag har det bra här så det gör inget om jag inte lyckas.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.