Vilka ytor vill blåstång och blåmussla växa på? – Det undersöker åländskt vindkraftsprojekt

I dagarna inventerades odlingsbäddarna som i våras placerades ut under vatten i Saltvik av vindkraftbolaget OX2 i ”Projekt Björkskär”. Projektet är ett samarbete mellan OX2, Under ytan och Nemo Seafarms och samlar kunskap om vilka odlingsytor som bäst främjar biologisk mångfald.
Sedan i våras provar projektet olika tekniker för makroalgodling i Saltvik. Lotta Nummelin säger att syftet är att testa olika metoder som kan öka den biologiska mångfalden kring de havsbaserade vindkraftsprojekten Noatun Nord och Syd.
– Vi har ambitionen att alla våra projekt ska vara biodiversitetspositiva, säger hon.
– För att uppnå den visionen måste vi nu klura ut hur vi ska gå till väga. Med våra offshore-vindparker är det så att vi vill maximera fundamentens strukturer så att vi får så mycket biodiversitet som möjligt.

Nyckelarter
I klarspråk betyder det att man just nu undersöker vilken sorts yta flest och bäst sorters saker vill växa på under vattnet.
– Dels handlar det om nyckelarter som blåstång och blåmussla, som sedan i sin tur gör att fisk och fågel dras till de här områdena.
I kombination med detta har man också ett samarbete med algodlingsföretagen Under ytan och Nemo Seafarms, som arbetar för att ta fram ätliga alger och tångsorter. Förhoppningen är att även dylika ska kunna växa på de jättelika vindkraftsverkens enorma fundament ute till havs.
Odlingsbäddar
Rent praktiskt har arbetet gått till så att man i våras placerade ut odlingsbäddar, som Lotta Nummelin kallar ”sängar”, under vattnet runt Björkskär i Saltvik. Nu var det dags att se om något växte på dem.
Varje säng har utrustats med ett flertal olika ytor.
– Vi testar och ser vad som funkar. Det är målade ytor och stålplåt och stena och lecakulor och nät och annat. För att se vad skillnaden blir i växtlighet, förklarar Nummelin.
– Sedan, när fundamenten beställs, så kan vi säga att vi vill ha dem målade eller med ett metallnät runt om eller något liknande.
Kanske nästa sommar
Under veckan har man undersökt sängarna och andra liknande artificiella rev – inalles 42 stycken finns installerade runt Björkskär – med undervattensdrönare.
– Processen är så pass långsam att det ännu så länge har varit svårt att se något. De musslor som kan ha satt sig är fortfarande så små att de inte går att urskilja på fotomaterialet, säger Nummelin.
– Men nästa sommar kanske vi har något att gå på!
Michael Hancock/Nya Åland
Kl. 16.46 Namnet på företaget Neo Seafarms korrigerat.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.