Förflytta dig till innehållet

Vilda västern-eran, där vem som helst kan bli störst på internet, är definitivt över. Dagens läge liknar mera John D. Rockefellers oljemonopol på 1800-talet.

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.


Vilda västern-eran på internet är förbi
Vilka appar är installerade på din telefon och vilket operativsystem använder du?
En kvalificerad gissning är att du har antingen en Android- eller en Appletelefon. Till apparna hör åtminstone Facebook och Whatsapp men med hög sannolikhet också Instagram och Youtube.
Det betyder att din användning av internet är koncentrerad till ett fåtal globala jätteföretag. Facebook har befäst sin position som den överlägset största sociala plattformen, med över två miljarder användare världen över. I vissa länder passerar så mycket som 90 procent av alla internetsökningar Googles sökmotor. När det kommer till reklam står Facebook och Google för så mycket som 70 procent av alla digitala annonser i USA. Där är de inte längre aktörer – de är annonsmarknaden.
Vilda västern-eran, där vem som helst kan bli störst på nätet, är definitivt över. Dagens läge liknar mera John D. Rockefellers oljemonopol på 1800-talet.
Men storbolagen själva menar att aspirerande start up-företag står i kö att ta över deras position, med hänvisning till fallna giganter som Nokia och MySpace. Det är också värt att påpeka att det i princip är positivt att ett företag gör bra ifrån sig. Varför straffa framgångsrika, innovativa företag?
Kostnaderna för att ta sig in på marknaden höjs i och med att storföretagen äger enorma mängder data över sina kunder och deras preferenser. Hur ska ett start up-företag kunna konkurrera om Facebook vet exakt vad kunderna vill ha? Om ett nytt företag ändå lyckas kan det gå som för Instagram, WhatsApp eller HTC, som köpts upp av Facebook eller Google. Utan konkurrens stagnerar marknaden och kreativiteten.
Problematiken med anhopningen av data är bekant på EU-nivå. Därför har EU antagit dataskyddsreformen GDPR, som träder i kraft i maj. Målet är att ge privatpersoner mer kontroll över vilken data de lämnar ut och vad den används till. Följderna är långtgående för ett företag som Facebook, som baserar vad du ser i ditt flöde på information om vem du är som person. Företag som inte följer lagstiftningen riskerar reprimander på upp till fyra procent av omsättningen.
En ledare i tidningen The Economist tar det ett steg längre och föreslår att data i högre grad ska vara delbar och inte något som företag hamstrar. Med ny lagstiftning ska stora företag mot en avgift vara tvungna att dela med sig av sin databank.
Om 10 år vet vi om EU:s lagstiftning haft effekt eller om hårdare metoder krävs för en sund marknad. Det kan hända att Google då är lika passé som Netscape. Men om ett konkurrensproblem på en global marknad måste lösas med lagstiftning så krävs internationellt samarbete.
Källor: EU-kommissionen, The Economist, Forbes, Statista
Fredrik Häggman
fredrik.haggman@aumedia.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter