Förflytta dig till innehållet

Viking Lines utsläppsrätter kan kosta 25 miljoner euro per år – rederiet vill ha undantag för att lindra smällen

Arkiv/Kim Lund
Ett passagerarfartyg
Viking Line hoppas på en lindring på cirka 6-7 miljoner euro per år, om det föreslagna undantaget godkänns.

Viking Lines kostnad för utsläppsrätterna handlar om upp till 25 miljoner euro per år.

Om det undantag som Ålands Landskapsregering nu jobbar för genomförs ger det en uppskattad lindring på 6-7 miljoner euro per år för Viking Line.

— Vi vill ha undantag, även om det gäller en liten del av trafiken, eftersom andra regioner skulle få det och sjöfart är en global näring, säger Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.

Förslaget till ett nytt EU-direktiv om att sjöfarten ska inkluderas i handeln med utsläppsrätter är en del av EU:s stora lagpaket som kallas ”Fit for 55”.

Johanna Boijer-Svahnström betonar att sjöfarten och Viking Line vill bidra till att sänka koldioxidutsläppen.

— Sjöfarten vill inte slippa undan. Vi har minskat våra utsläpp med 30 procent sedan 2008 och vi har en väg kvar att gå, men det är i allas intresse att få ner utsläppen, säger hon.

Minskade utsläpp betyder ju också minskade bränslekostnader.

— Vi diskuterar bränslekostnaderna varje dag nu, det är väldigt aktuellt. En del av paketet gäller handeln med utsläppsrätter och där har Åland önskat att Finland ska jobba för att sjötrafik mellan Finland och Åland ska få ett undantag.

I praktiken skulle resor med exempelvis Grace och Glory från Åbo till Åland undantas, medan det skulle krävas utsläppsrätt när resan fortsätter till Stockholm. Rosella berörs inte alls.

— Så det är en väldigt liten del av resorna, säger Johanna Boijer-Svahnström.

Trots det hoppas Viking Line på att undantaget förverkligas.

— Kostnaden för utsläppsrätterna estimeras bli 25 miljoner euro på årsnivå och idag fick vi antydningar från redarföreningen att det kan bli ännu mera. Minskningen med ett undantag kanske kan bli 6-7 miljoner per år, säger hon.

I dagens läge är det ändå en betydande lindring på grund av de höga bränslekostnaderna.

Satsa på biobränslen

Vid sidan om förslaget om utsläppsrätter finns andra åtgärder i Fit for 55 som Viking Line gärna skulle se ett större fokus på.

— Tillgängligheten på alternativa bränslen kunde göras bättre. Vi vill gärna se satsningar på det. Vi vill köra på biobränslen, vi är förberedda på det, men det finns inte att få tag på.

Rederiet är med i ett forskningsprojekt om att skapa en grön, koldioxidneutral korridor mellan Åbo och Stockholm där planen är att man ska bygga en anläggning i Åbo som tillverkar biobränsle. Men det ligger ännu i framtiden.

Utmanande läge

Tidigare, innan bränslepriserna steg kraftigt på grund av världsläget, trodde Viking Line att Fit for 55-paketet skulle orsaka en prisstegring på bränsle till en nivå i paritet med dagens prisnivå.

Nu skulle regeländringarna orsaka ytterligare en prisstegring och ett ännu mer utmanande läge.

— Vi måste titta på hur vi gör, hur kan vi optimera körandet, när är det lönsamt att köra? Vi vet inte vad kostnaderna blir, säger Johanna Boijer-Svahnström.

Hon betonar att inget ännu är bestämt.

— Mycket är ännu öppet och oklart.

Vad handlar det om?

  • Tidigare i september fattade Ålands infrastrukturminister Christian Wikström (Ob), på enskild föredragning, beslut om att be Finland jobba för att sjötrafiken mellan Finland och Åland ska få ett undantag från kravet på utsläppsrätter som EU vill införa som en del av Fit for 55-lagpaketet. Beslutet kritiserades hårt av Hållbart initiativ som nu överväger att lämna Landskapsregeringen.
  • Förslaget om ett undantag kommer ursprungligen från Spanien, Portugal, Italien och Grekland och gäller för resor från fastlandet till öar med en viss befolkningsmängd, max 200 000 invånare. I praktiken skulle det på Åland gälla resor mellan Åbo och Åland eller Helsingfors och Åland, men inte mellan Åland och Sverige. Undantaget gäller fram till 2030 och passagerarfartyg som inte är renodlade kryssningsfartyg.
  • Direktivet processas som bäst inom EU och väntas bli klart 2023. Med en implementeringstid gäller det tidigast från mitten av 2024, men tidtabellen har förskjutits. I förslaget ingår en övergångsperiod som innebär att en viss procent av utsläppen ska täckas med utsläppsrätter, som trappas upp med tiden tills den når 100 procent.

Emma Harald

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter