Viking Grace-kapten vid sjöförklaringen: Strandningen gick inte att undvika

Vädret var blåsigt men inte onormalt när Viking Grace närmade sig Mariehamn vid tvåtiden på eftermiddagen. Svenska SMHI:s prognos tydde på vindhastigheter mellan 15 och 24 meter per sekund.
Det var kraftigt för att vara Mariehamn men Grace hade angjort utan problem vid motsvarande utlovade vindstyrkor, sade Magnus Thörnroos under sjöförklaringen i Ålands tingsrätt på torsdagen.
Enligt det finländska meteorologiska institutets vindmätare i Mariehamns hamn var vindhastigheten bara mellan 10 och 15 meter per sekund. Det tydde på att SMHI-prognosen var ”i överkant”.
Risken var moderat
Beslutet att gå in i hamnen fattades när Grace var vid Marhällan. Befälet gjorde en riskanalys och kom fram till att risken var moderat.
Grace var det sista av fyra fartyg som skulle angöra Mariehamn på lördagseftermiddagen i slutet av november. Varken Baltic Princess, Galaxy eller Amorella hade meddelat om svårigheter på grund av vinden.
— Baserat på bägge prognoser, tidigare erfarenhet och avsaknaden av meddelade svårigheter bedömde jag att det var tryggt och säkert att gå in till Mariehamn, sade Thörnroos.
Grace mötte Baltic Princess och Galaxy på vägen in. Fartygen möttes styrbord mot styrbord. Sedan inledde Grace en styrbordssväng för att kunna backa in till kaj 6.
Fartyget är som mest utsatt då det ligger tvärs mot vinden och inte har någon fart åt endera håll. När Grace hade svängt och börjat backa uppmättes vindbyar på upp till 27 meter per sekund.
Då Grace hade nått hastigheten tre knop konstaterade Thörnroos att fartyget inte kunde hålla upp mot vinden.
Två alternativ kvarstod
Ett snabbt beslut krävdes och Thörnroos hade då två alternativ att välja mellan. Han kunde försöka öka hastigheten akterut för att minska på vindens negativa verkan, men det vore riskfyllt.
— Avståndet till kajen var ännu rätt långt vilket medförde en stor risk att vinden skulle fortsätta påverka fartygets önskade riktning negativt. Ökat pådrag i det här skedet skulle också kunna resultera i att fartyget rammade kajen och även m/s Mariella som låg upplagd vid kajplats 5, alltså bredvid Graces kajplats.
Det andra alternativet var att sätta full kraft framåt.
— Jag beslöt att avbryta backmanövern och slog fullt fram på båda propellrarna samt med full kraft på alla tre sidopropellrarna för att upphäva sidodriften. Det blev dock rätt snabbt uppenbart att trots den kraftiga motmanövern kunde inte fartygets drivande rörelse mot land upphävas.
Thörnroos insåg att manövern inte skulle lyckas.
— När jag konstaterade att strandningen var ett faktum drogs pådragen på huvudpropellrarna till noll och rodren till midskepps för att minimera skadorna.
Gled en halv längd
Grace gled ungefär en halv fartygslängd längs stranden innan hon stannade vid Lotsberget tio minuter över två.
Kl. 14.12 var de vattentäta dörrarna stängda och läckalarm aktiverade. Nödropet Mayday sändes ut.
— Viking Grace utsattes för en plötslig och oväntad stormvind som inträffade vid det känsligaste tänkbara momentet. Trots att jag och min besättning vidtog samtliga tillgängliga åtgärder för att klara av situationen, var det under förhållandena helt enkelt inte möjligt att undvika strandningen, sade Thörnroos.
— Således anser jag att varken jag själv eller min besättning genom fel eller försummelse förorsakat eller bidragit till strandningen, och jag fritar härmed mig själv och min besättning från ansvar därtill.
Kontakterna med rederiet, sjöbevakningen och andra myndigheter fungerade ”mycket bra” under hela händelseförloppet.
Patrik Dahlblom/Nya Åland/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.