VIDEO: Störande buskörning i Kimito centrum om nätterna – trafikpolis: ”Antalet fall ökar när ungdomar har råd med effektivare bilar”

Mullret av bilmotorer och tjutandet av däck som slits mot asfalt ekade genom Kimito centrum från parkeringen vid butiken S-market natten mellan lördagen den 17 juli och söndagen den 18 juli.
Det var till ljudet av detta som Fredrik Koivula vaknade någon gång mellan klockan två och tre. Tillsammans med sin familj bor Koivula bara ett stenkast från platsen och hade därmed en bra uppsikt över både parkeringen och nattens bilkörning.
Han lyckades få händelserna på film, där man kan se några bilar susa över parkeringsrutorna och spinna lite extra med bakhjulen, vilket skapar ett högt gnissel mellan däcken och asfalten.
— Jag har absolut inget emot att ungdomar här på ön har bilkörning som sin hobby. Det är tvärtom fint att de träffas och kör tillsammans. Men den här typen av förstörelse som medföljer gillar jag inte alls, säger han.
Oro för att omgivningen och personer kan komma till skada
Enligt Koivula är veckoslutets buskörning ingen engångsföreteelse, utan sker mer eller mindre på veckobasis, året runt.
Det är främst under just veckosluten som bilarna samlas för att köra, men det händer också ibland mitt i veckan, säger han.
Utöver oljudet, medför körandet ibland även annan skada.
På våren och sommaren skapar däckspinnandet svarta märken på både vägar och parkeringsplatser, och ibland har också ett och annat träd fått sig en törn då det ginats över gräsmattor, menar Koivula.
Han anser att det är synd att byns centrum förfulas på det här viset, men mest bekymrad är han över att körandet ska sluta i personskador.
— Det rör sig både barn och fotgängare som är ute med sina hundar här om kvällarna, och det krävs trots allt inte mycket för att något ska gå snett då det körs hårt, påpekar han.

Facebookdebatt: ska inte unga också få ha roligt?
Koivula skrev sedan ett inlägg om buskörningen i Facebookgruppen ”Kimitoön Tillsammans/Kemiönsaari Yhdessä”, som genast fick tiotals kommentarer.
För- och nackdelar med den här typen av körning debatterades, och åsikten om att ungdomar också måste få ha roligt vädrades.
Koivula instämmer med den här åsikten, och tillägger att det naturligtvis inte är alla unga bilister som kör på det här viset.
— Det är självklart att ungdomarna ska ha kul och de flesta är säkert bara ut och glider utan att störa. Det hör ju till här på Kimitoön att man samlas och kör runt med sina kompisar. Men jag tycker att man ändå kan hålla sig inom lagens ramar.
När Koivula anmälde veckoslutets buskörning i Kimito centrum till polisen, fick han svaret att man kör förbi om man hinner.
Katri Kurkela, kommunikationsansvarig vid Sydvästra Finlands polisinrättning, bekräftar att man fått in ett samtal om ärendet, men om en polispatrull hann besöka platsen under natten vet hon inte.
Avsaknaden av uppgifter om bilarnas registreringsnummer försvårar möjligheterna att ta itu med liknande fall, och hon påpekar att det därför alltid är bra att uppge så detaljrika beskrivningar som möjligt.
På frågan om hur polisen ställer sig till att eventuellt ha en polispatrull antingen på eller i närheten av Kimitoön under veckosluten kan hon inte svara.
— Det är i slutändan en resursfråga som avgörs utgående från behov, säger hon.

BMW-bilar toppar i buskörningarna
Vid polisens trafikenhet i Åbo får man in anmälningar om så kallade buskörningar varje dag, uppger överkonstapel Kristian Vidjeskog.
Enligt honom ökar antalet samtal dessutom i synnerhet om somrarna, men de har också i allmänhet blivit mer vanligt med fall av buskörning.
— Unga förare verkar ha råd med allt effektivare bilar med större motorer som säkert lockar till fortkörning och ”brännande” av däck. Det här har ökat bara under de senaste fem åren, säger han.
Vidjeskog nämner att det tyska bilmärket BMW ligger i klar majoritet bland bilar som är inblandade i den här typen av fall, men också motorcyklar förekommer allt mer.
Enligt honom är det inte ovanligt att man nu för tiden modifierar sin motorcykel så att den är bättre lämpad för spinnande av däcken och att göra trick på ett hjul.
Buskörningar förekommer överallt, året runt
Buskörningsfall förekommer överallt hela tiden, inte bara på Kimitoön, säger Vidjeskog. Han nämner särskilt området kring Åbohallen (nuvarande Gatorade Center) i Artukais i Åbo som ett problemområde.
I flera av fallen kör man stundvis vackert, för att någon minut senare lägga gasen i botten, säger han.
För tillfället bekymrar sig trafikpolisen dessutom över åldersdispensen för körkort, där 17-åringar nu kan beviljas körkort om det finns tillräckliga skäl för det.
— Vi har redan tagit körkortet av en oproportionerligt stor andel bilister, om man jämför med det totala antalet, inom den här åldersgruppen. Det rör sig ofta om fortkörningar som överskridit 200 kilometer i timmen, man kör helt enkelt så hårt som fordonet bara går, säger han.
Vidjeskog förklarar att polisen bekämpar buskörningsfallen dels genom sin synliga närvaro som en förebyggande åtgärd, dels genom patrullerande med civilfordon för överraskningseffekt.

Vill att den störande bilkörningen minskar
Fredrik Koivula klandrar inte polisen för att de eventuellt inte hinner eller kan prioritera den här typen av fall på Kimitoön.
Han poängterar också att han inte är ute efter att någon bilist ska råka illa ut, exempelvis få böter, utan bara att de störande momenten i bilkörningen skulle minska.
Under hans Facebookinlägg efterlystes en rallybana, där ungdomarna på orten eventuellt kunde köra i stället för inne i byarnas centrum.
Det tycker Koivula låter som en utmärkt idé.
— Om det finns intresse och möjlighet att anlägga en sådan bana så är det ju fint, då kanske centrum samtidigt skulle hållas snyggare, säger han.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.