Vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt har personalen övat och reservsystem finns


Sjukvårdsdistriktet har övat situationer med allvarliga dataproblem. ÅU-foto
Chefsöverläkaren Mikko Pietilä vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt försäkrar att man vid distriktet har läget under kontroll, också om ett allvarligt datahaveri skulle inträffa.
– Utgångspunkten måste vara att alla datasystem kan strejka och därför måste man också vara beredd på störningar. I värsta fall kan störningar i patientdatasystemen leda till att operationer måste skjutas upp eller att inbokade sjukhusbesök måste avbokas eller annat som förorsakar problem för patienterna.
Enligt honom är sjukvårdsdistriktet väl förberett på eventuella störningar.
– Vi har kommit överens om vissa reservsystem och om hur vi i så fall ska handla. Personalen har också övat sådana situationer.
Övat också i skarpt läge
Också vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt har man råkat ut för skarpt läge.
För ett år sedan pågick störningar i flera dagar efter att man planenligt hade uppdaterat patientdatasystemet med en ny version.
För omkring fem år sedan ledde en trasig switch till störningar under en dag.
– Vi har lärt oss också av de här incidenterna och strävat efter att förbättra vår beredskap och verksamhet med tanke på eventuella störningar.
Viktigt att uppdatera systemen
Pietilä betonar att uppdateringar av systemen och regelbunden service av tekniska komponenter har en central roll i säkerhetstänkandet.
Det är också viktigt att gamla delar byts ut.
Vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt är det systemleverantören 2M-IT som svarar för det här.
I fjol höstas kritiserade cybersäkerhetsexperten Jan Mickos vid datasäkerhetsföretaget CGI sjukhusen för bristande cybersäkerhet (Kauppalehti 13.11.2018).
Han såg risker i att utomstående skulle kunna ta sig in i sjukhusens system och förorsaka störningar.
Enligt chefsöverläkare Mikko Pietilä har Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt förberett sig också på eventuella cyberattacker.
– Vi har också övat sådana. Jag hoppas ändå att vi inte behöver testa beredskapen i en verklig situation, även om vi bedömer vår beredskap som god.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.