Förflytta dig till innehållet

Vi vill slippa coronan, men coronan släpper inte greppet om oss

Jaska Poikonen
Ljus kvinna med glasögon.

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikts (HUS) kalkyl utgår från antagandet att varje ovaccinerad person förr eller senare smittas av coronaviruset. Sen är det långt ifrån alla, men en del av dessa som behöver sjukhusvård, heter det i ett pressmeddelande från HUS.

Enligt HUS statistik (och det här ju distriktet som har en empiri att tala om) är det bara 0,5 procent av 20-åringarna som behöver sjukhusvård.

Andelen coronasmittade som behöver sjukhusvård stiger med åldern så att 10 procent i åldersgruppen 50–59 sannolikt behöver det och 30 procent av dem över 70.

Med nuvarande vaccintäckningsgrad och kalkylen över hur stor andel av de ovaccinerade som behöver sjukhusvård ger det 64 000 personer i Finland som i något skede under de närmaste åren, tas in på sjukhus med covid-19.

Den genomsnittliga kostnaden för vården av en coronaviruspatient vid HUS har varit 16 338 euro. Med 64 000 sådana patienter så…
Summa summarum får man 1 miljard 45 miljoner 632 tusen euro.

HUS-direktören Markku Mäkijärvi har en bakgrund som överläkare i inre medicin och kardiologi.
Det är lätt att förstå hans frustration när han i pressmeddelandet citeras med orden:
”Den specialiserade sjukvårdens resurser behövs för att vårda andra patienter i stället för att vårda patienter vars sjukdom hade kunnat förhindras med ett fungerande och tryggt vaccin”.
Ja och amen.

I klartext kunde det han säger hårddras: Vi har fungerande vaccin. Ta vaccin eller sköt er själva!
Men så radikal är inte Finlands sjukvård.

Vårt samhälle vårdar alla som är sjuka, vi visar ingen mot dörren. Så mycket människa vill vi och måste vi vara, att alla som behöver vård ska få det.

Det måste ändå tynga vårdpersonalen att se de ovaccinerade fylla intensivvårdsalen.
De som jobbar i specialsjukvården möter också de patienter vars vårdingrepp har blivit uppskjutna eller vars sjukdomar kanske har upptäckts i ett sent skede, då skötseln av coronaepidemin belastar vår sjukvård så hårt. Vårdpersonalen får garanterat möta många frågor, och även kritik.

Hur länge ska de ovaccinerade hålla oss i gisslan, det vill säga hur länge ska vi ha ett samhälle med restriktioner för att vissa inte vaccinerar sig. Den frustrationen gav en av THL:s (Institutet för hälsa och välfärd) läkare uttryck för på sensommaren.

Efter det har restriktionerna lättat, krogarnas öppettider har förlängts, biografer, konserter och teatrar kallar igen, munskyddsrekommendationen ändrades häromdagen, även riksdagsledamöterna kastade symboliskt munskyddet, distansjobbet har blivit mer undantag än regel.

Så vi är inte gisslan mer då. Vi träffar folk, äter på krog, reser igen, någon skulle säga att vi lever igen. Vi slipper äntligen corona, tänker vi.

Men viruset vill inte släppa oss, det finns kvar och det muterar, det sprids vidare så länge folk inte vaccinerar sig.

Mer eller mindre mystiska och globala teorier om vacciners skadliga följder florerar, hur väl klarar vårt informationssamhälle av att möta dem?

Trots massiv information finns det skeptiker som får sina röster väl hörda, det finns sociala medier vars algoritmer bidrar till att kontroversiella åsikter får stor genomslagskraft – och det ska inte förnekas, det finns faktiska biverkningar. De är mycket sällsynta men vetskapen om dem kan utnyttjas till max av dem som vill elda under vaccinmotståndet.

I Egentliga Finland är incidensen kring 145 och bland de ovaccinerade är den 500. I Åbo är det framförallt åldersgruppen 20–34 år som vårdas på sjukhus (ÅUCS). Personer med annat modersmål än finska eller svenska är överrepresenterade, men i sjukhusvård finns alla nämnda språkgrupper.

På basis av de senaste veckornas patientmaterial sa ansvariga smittskyddsläkaren Esa Rintala att risken för att bli allvarligt sjuk bland ovaccinerade är 14 gånger större, än bland de dubbelvaccinerade.

THL uppdaterar dagligen informationen om vaccinationsgraden i kommunerna. Vi ser Åbo släpa efter grannkommunerna, och vi vet var det procentuellt sett bor flest personer med andra modersmål än finska och svenska.

Åbos belastade hälsovård har en uppgift här. Informationen om vaccinets fördelar måste missioneras ut ännu bättre.

Det är en styv uppgift, med tanke på att Åbo redan nu ger vaccininformation på nio språk och till exempel har gjort en informationsvideo på sju andra språk än finska och svenska. Informationen finns, men når den fram?

Samtidigt ska vi vara försiktiga med att tro att endast vissa nyfinländare eller vissa stadsdelar är coronadrabbade. Det visar inte ÅUCS empiri.

Ännu en gång måste vi upprepa det, coronan har inte lämnat oss än.

Dela artikeln

En kommentar: “Vi vill slippa coronan, men coronan släpper inte greppet om oss

  1. Tero Ivaska skrev

    Citat från ÅU-kolumnen:
    ””HUS-direktören Markku Mäkijärvi har en bakgrund som överläkare i inre medicin och kardiologi.
    Det är lätt att förstå hans frustration när han i pressmeddelandet citeras med orden:
    ”Den specialiserade sjukvårdens resurser behövs för att vårda andra patienter i stället för att vårda patienter vars sjukdom hade kunnat förhindras med ett fungerande och tryggt vaccin”.
    Ja och amen.

    Hur länge ska de ovaccinerade hålla oss i gisslan, det vill säga hur länge ska vi ha ett samhälle med restriktioner för att vissa inte vaccinerar sig.
    I klartext kunde det han säger hårdnas: Vi har fungerande vaccin. Ta vaccin eller sköt er själva! ””

    Utmärkt hade redaktören renskrivit dessa pressmeddelanden!
    Vi behöver corona-pass för att kunna hålla kultur-, idrotts- och restauranglivet öppet och i gång. ”Ta vaccin och då får du delta”!
    Men denna vår regering får det inte i stånd fastän man har krävt det redan i månader.

    Tero Ivaska

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter