Förflytta dig till innehållet

Lyft på rumpan, Paavo, du sitter dej till döds

kvinna med glasögon och randig topp

Bonden Paavo på sitt frostiga hemman fick vara glad om han alls ens hann helga vilodagen och slå sig ner en liten stund med postillan i knät.

Men också när han satt jobbade han och täljde räfspinnar eller pliggade skosulor.

Hans arma hustru stickade och lappade med flitiga fingrar, men förmodligen var det ännu mer sällsynt att se henne sitta ner, ens för kortare stunder. Det fanns ju djur och barn att ta hand om, i bästa fall potatis och rovor att skala och koka, vatten och slaskhinkar att bära in och ut.

De jobbade i sitt anletes svett på åkrar och i skogen, med odling och ren och skär överlevnad. De rörde på sig, ständigt, och kroppen värkte av det hårda fysiska arbetet.

Dagens Paavo och hans hustru samt deras barn sitter alla så mycket att det håller på att bli deras död. Också deras kroppar värker, men i dag beror det snarast på för lite fysisk ansträngning.

Att vi rör på oss alldeles för lite är inget nytt, men det nya är att Institutet för hälsa och välfärd, THL, nu slår larm när det gäller högskolestuderande (ÅU 13.4.2023).

Dagens högskolestuderande sitter i genomsnitt elva timmar per dygn. Det är nästan halva dygnet!

Och det betyder också att det finns dagar då de sitter ännu mer.

Speciellt är Institutet för hälsa och välfärd oroat över att manliga yrkeshögskolestuderande sitter så mycket.

Enligt den undersökning som institutet har gjort satt mer än hälften av dem i tolv timmar eller mer under vardagarna.

Inte oväntat var det studerande inom olika IT-utbildningar som satt mest under ett dygn. De satt i över tolv och en halv timme.

Men visst är det anmärkningsvärt att också till exempel pedagogikstuderande satt över nio timmar per dygn.

De hörde till de studerande i undersökningen som satt minst …

Ett stort ”men” bör dock tilläggas.

Materialet som undersökningen bygger på samlades nämligen in under vårvintern 2021, då coronapandemin fortfarande var ett faktum och distansundervisning och distansjobb en stor påtvingad del av vardagen.

Det finns mycket bra med distansjobb och distansstudier. Men de förutsätter för det mesta att man sitter framför en skärm.

Är man dessutom studerande inom någon IT-utbildning är det svårt att undgå sittandet framför en eller oftast flera skärmar.

Många studerande fortsatte sittandet också efter avklarade plikter genom att varva ner med dataspel eller Netflixtittande. En bekväm spelstol kan användas till både jobb och fritidssysslor, det är bara det innehåll som syns på skärmarna som byts.

Förhoppningsvis har sittsituationenen förbättrats sedan dess, då samhället har återgått till en mer normaliserad tillvaro.

Samtidigt är det ett faktum att vi trots avklarad pandemi ändå sitter för mycket. Fortfarande.

Till och med president Sauli Niinistö tog fasta på det här i sitt öppningstal då riksdagen inledde sin nya mandatperiod i torsdags.

Med som han kallade det ”ett blygsamt råd” till ledamöterna uppmanade han dem att sköta om både sin psykiska och fysiska hälsa för att orka med uppdraget som folkets representanter.

– Ulos, ylös ja lenkille, sade han, det vill säga upp, ut och spring.

Han uppmanade också alla på hemmaplanerna att ta till sig motionens budskap.

Vi kan inte fortsätta sitta mer än hälften av dygnets timmar.

Då sitter vi oss till döds.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter