Förflytta dig till innehållet

”Vi löser situationen vid behov” – i Åbo integreras flyende barn i första hand i de finska skolorna

ARKIV/Jan-Ole Edberg
Bild av lekparken på Braheskolans gård.
I första hand integreras barn som inte talar finska eller svenska i de finska skolorna i Åbo, där de förberedande klasserna finns.

För tillfället är det inte aktuellt med nyanlända elever från Ukraina i de svenska skolorna i Åbo.

Liliane Kjellman, direktör för svenskspråkig fostran och undervisning vid Åbo stad, säger att en asylsökande i princip har rätt att välja om han eller hon vill integreras på finska eller svenska.

I Åbo finns dock stadens förberedande klasser, så kallade Valmo-klasser, i finska skolor. I första hand skickas eleverna dit.

– Blir det aktuellt i de svenska skolorna får vi lösa situationen om och när den uppstår. I så fall får vi lov att fixa det och skräddarsy någon lösning. I Åbo är dock det övriga integrationsstödet som erbjuds väldigt finskt, säger hon.

Ett års förberedelser

I Valmo-klassen för elever som har flyttat till Finland utan kunskaper i finska (eller svenska) ges eleverna förberedande undervisning så att de efter ungefär ett läsår ska kunna flytta över till den vanliga grundskoleundervisningen.

I klasserna fokuserar man på att eleven ska lära sig finska och på andra grundläggande färdigheter som behövs för att barnet eller den unga sedan ska kunna fortsätta skolgången i sin närskola.

Åbo stads bildningsdirektör Timo Jalonen påpekar att Åbo stad redan har ordnat med undervisning för barn och unga som har kommit till Åbo från Ukraina.

Beredd att grunda fler klasser vid behov

Bland svaren på ofta ställda frågor om läget i Ukraina och stadens roll på Åbo stads webbsida stå det att enstaka ukrainska barn redan har börjat skolan i Åbo. Mindre barn kan omfattas av småbarnspedagogiken.

– Åbo stad är vid behov beredd att grunda fler Valmo-klasser, står det på stadens webbplats.

I dag finns det nio Valmo-klasser i Åbo.

För elever i årskurserna 1–6 finns de här förberedande klasserna i Aunelan koulu, Ilpoisten koulu, Lausteen koulu och i den enhet av Luostarivuoren koulu som finns i Martinsbacken, Pansion koulu och Varissuon koulu.

Det finns också motsvarande förberedande klasser för elever i årskurserna 7–9. De finns i Puropellon koulu och i Turun Lyseon koulus enhet i Runosbacken.

I Vasaramäen koulus enhet från Syrengränden som numera kallas Puistokoulu finns förberedande undervisning för elever i åldern 12–16 år.

Efter året i Valmoklassen kan eleven fortsätta läsa finska som andra språk eller det som i skolvärlden kallas för S2.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter