”Vi har varit duktiga!” – Rea Åkerfelt är stolt över allt som Keistiö byalag har åstadkommit

– När jag bläddrar i boken tänker jag ”vad duktiga vi varit!”, skrattar Rea Åkerfelt.
Boken, ja det är den färska historiken ”Fyrtio år med Keistiö byalag” som Åkerfelt själv har skrivit.
Men hon är mån om att påpeka om att boken är ett grupparbete, framförallt inom ramen för studiecirkeln Hembygden som Keistiö byalag hållit igång sedan 1995.
– Ordet ”med” i titeln är viktigt. Jag har sammanställt texten, men förankrat den hos andra.
Åkerfelts roll i byalaget gör henne samtidigt till den perfekta skribenten: hon har varit sekreterare sedan starten 1982, och har skrivit föreningens protokoll och rapporter.
Hunnit med mycket
Men vad har då Keistiö byalag, på ön i Iniö i Pargas skärgård, hunnit med mer än en studiecirkel? Mycket visar det sig.
Det stora dragplåstret är väl Keistiödagen, med dess allmogesegling. Men det har också ordnats och fixats allt från utställningar och allsång till en sjösättningsramp och en boulebana.
– Jumpan har varit pop på somrarna. Titta, här var vi 24 stycken, säger Åkerfelt och visar en bild i boken med glada gymnaster i varierande åldrar.
Mycket av verksamheten har kretsat kring att ta hand om skolan, byggd 1927. Skolan drogs in 1967 och Iniö kommun gav byggnaden till fiskelaget.
Småningom önskade fiskelaget att en skild förening skulle ta över huset. Därför grundades byalaget 1982 – med viss hjälp av en mindre summa pengar som ett gammalt, oregistrerat byalag hade liggande på en bankbok.
Snälla saker
Boken skildrar verksamheten under åren, men innehåller också en del tal som hållits till medlemmar – såsom ett nyårstal till Janne Gröning 2014.
– Vi tycker att man ska säga snälla saker till varann, förklarar Åkerfelt.
Hon undrar om någon som helt saknar koppling till Keistiö har någon glädje av boken, men själv tycker hon att den är trevlig.
– Kanske det bara är jag som är jävig. Jag hoppas ändå den kan inspirera andra. Själv inspirerades jag av Adolf Höglanders Utöhistorik från 1965. Den är fin, och han skrev om föreningslivet så som det ser ut på verkstadsgolvet.
I boken återges också 14 skyltar som byalaget satt upp på ön och som berättar bland annat om färjan och en del intressanta byggnader i byn.

Rekordmånga medlemmar
I boken finns dessutom en förteckning över de bidrag byalaget fått under åren.
På tal om det fick byalaget nog en del ekonomiska bidrag för själva boken. Men Rea Åkerfelt berättar att en del potentiella bidragsgivare meddelade att de väntar till en 50-årshistorik.
– Då har vi kontrat med att det inte är många kvar av oss om 10 år som orkar skriva. De flesta aktiva i byalaget är ju över 70 år gamla.
Samtidigt har byalaget faktiskt rekordmånga medlemmar nu, 60 stycken, efter att man år 2009 öppnade upp möjligheten för icke fast bosatta att bli understödande medlemmar. Hälften av medlemmarna hör i dag till den kategorin.
– I styrelsen har vi en suppleant som är understödande medlem. Men vi borde kanske öppna upp det ännu lite mer, funderar Åkerfelt om framtiden, och behovet att få med nya krafter.
Varm i hjärtat
Hon säger att sommargästerna uppskattar byalaget och allt program det ordnar.
– Och vi har inte ens ljugit så mycket i boken, säger Åkerfelt med glimten i ögat.
– Jag blir riktigt varm i hjärtat då jag ser allt det här, konstaterar hon medan hon bläddrar i historiken.
Boken kan köpas direkt av byalaget, och några exemplar finns dessutom i biblioteken i Pargas. Priset är 30 euro, eller 25 euro om man köper flera stycken.
Drygt 100 av 150 exemplar är redan sålda, men det är möjligt att trycka fler om behovet uppstår.
Boken har fått ekonomiskt bidrag av Stiftelsen Martha och Albin Löfgrens kulturfond, Keistiö fiskelag, Paukkunen Arkkitehtitoimisto, Carl Granfelt samt Svenska Studiecentralen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.