”Vi har intressanta månader framför oss – därför är det bra att redan nu veta vem som är kandidat och vem som inte är det”

Startfältet inför vårens riksdagsval börjar ta form i Egentliga Finland.
Det finns i och för sig gott om tid kvar för partierna att vaska fram sina kandidater, eftersom namnen ska meddelas till centralvalnämnden senast den 21 februari.
Men få har ro att vänta så länge.
Det gäller ju att hinna föra en ordentlig kampanj också, så majoriteten av partiernas kandidatlistor med sjutton platser per parti börjar vara fyllda.
I en del partier i Egentliga Finland har medlemsomröstningar avgjort vem som får ställa upp av alla hugade, i andra krävs det mer övertalning för att få besked.
En som harfunderat länge och väl är Europaparlamentarikern och De grönas fullmäktigeledamot Ville Niinistö i Åbo.
Ska han ställa upp i riksdagsvalet eller ska han inte göra det?
Redan i augusti sade han i en ÅU-intervju (26.8.2022) att många vill skulle vilja se honom som riksdagskandidat och har förhoppningar om att De gröna, med honom som kandidat, skulle kunna höja sin profil i valet.
– Det har funnits önskemål om att partiet skulle ta en större roll i den framtida politiken, när det gäller hållbar utveckling. Frågor som miljön, sociala frågor och utbildning borde göras till gröna frågor, sade han då om de önskemål som han hade fått höra.
Dilemmat var dock, sade Ville Niinistö redan då, att han trivs väldigt bra med att vara Europaparlamentariker. I den rollen kan han kombinera ämnen som säkerhetspolitik och Ryssland med energifrågor och den gröna omställningen från fossila bränslen.
I slutet av augusti sade han till ÅU (26.8.2022) att han skulle ge besked om sin eventuella kandidatur inom september.
September hann bli början av december, innan beslutet blev offentligt. Ville Niinistö tänker fokusera på Europaparlamentet också i fortsättningen.
Det är inte svårt att förstå. I senaste val till Europaparlamentet fick Ville Niinistö111 714 rösterochnäst mest röster av de finländska Europaparlamentarikerna efter SDP:s Eero Heinäluoma .
Ville Niinistö sitter också i stadsfullmäktige i Åbo. I kommunalvalet i juni 2021 fick han 1 034 röster och kom på andra plats av De grönas fullmäktigeledamöter, då nuvarande biträdande borgmästaren Elina Rantanen fick 1 173 röster.
Om han hade ställt upp i vårens riksdagsval hade det förmodligen inneburit många röster för både honom och De gröna.
För tillfället har De gröna en riksdagsledamot iEgentliga Finland i Sofia Virta från S:t Karins. Hon fick 4 289 röster i senaste riksdagsval.
Elina Rantanen fick 3 790 röster i samma val.
Virta ställer upp i vårens val, Rantanen gör det inte.
Hade Ville Niinistö slagit ut Sofia Virta från riksdagen om han hade ställt upp?
Virta har engagerat sig mycket för kvinnors och barns rättigheter och aktivt profilerat sig bland annat på Tiktok och bland unga.
Att förlora henne vill partiet knappast.
Eller hade De gröna i Egentliga Finland i och med Ville Niinistö fått tillräckligt med röster för två platser i nästa riksdag?
Hur det hade gått får vi naturligtvis inte veta, eftersom hans kandidatur inte är aktuell.
Men den här typen av spekulationer och beräkningar är en del av verkligheten när partierna funderar på sina kandidatnomineringar – förutsatt att tilltänkta kandidater står till förfogande, förstås.
I Yles senaste partimätning på nationell nivå, som publicerades 8.12.2022, fick De gröna 9,4 procent av väljarunderstödet. Det var en minskning på 0,4 från föregående motsvarande mätning och är en så liten skillnad att det är svårt att dra några större slutsatser på regional nivå av den.
Mätningen gjordes också före Centerns utspel där utskottsmedlemmar röstade med oppositionen, vilket kan ha påverkat väljarstödet för andra partier.
Samtidigt betyder 9,4 procent av väljarunderstödet att De gröna på riksplan enligt den opinionsmätningen ligger på fjärde plats av partierna, före Centern som uppvisar rekordlåga siffror, men långt efter Sannfinländarna med 17,4 procent av rösterna på tredje plats.
Partiet skulle minsann behöva intressanta kandidater för att åtminstone inte tappa fler väljare.
Ett riksdagsval påverkar debatten mer och mer ju närmare valet kommer.
I Åbo närmarsig beslutet om spårvägens vara eller icke-vara.
I välfärdsområdet är nästa års gigantiska fråga i Egentliga Finland hur servicenätverket ska se ut, det vill säga var och hur man får vård i fortsättningen.
Ingen vill vara den som skär ner i service eller försämrar situationen för väljarna, eftersom man befarar att beslut på lokal nivå också kan påverka väljarna i riksdagsvalet.
Vi har intressanta månader framför oss. Också därför är det bra att redan nu veta vem som är kandidat och vem som inte är det.
Väntar på kommande ledare med samma utläggning över situationen i övriga partier… om inte annat så för opartiskhetens skull.