”Vi har fortfarande tomma avdelningar” – chefsläkaren på Raseborgs sjukhus vet vad en slopad samjour innebär

– Så som jag tolkar sparförslagen skulle det inte nödvändigtvis betyda någon katastrof för Raseborgs sjukhus. Men vi har inte mer information om sparförslagen än någon annan.
Det säger Fredrik Forsström som varit chefsläkare vid Raseborgs sjukhus i snart två år apropå HUS-sammanslutningens sparförslag som dess styrelse ska ta ställning till på måndag. Den åtgärd i förslaget som direkt berör Raseborgs sjukhus lyder ”Omorganisering av avdelningen och akutmottagningen vid Raseborgs sjukhus tillsammans med Västra Nylands välfärdsområde”.
– Så som det är formulerat nu så verkar det följa samma linjer som i diskussionerna vi har fört med välfärdsområdet och HUS. I så fall skulle det betyda att man på sikt överför vår vårdavdelning till välfärdsområdets verksamhet.
Forsström säger att det är fråga om den enda egentliga vårdavdelning som finns kvar på sjukhuset i dagens läge. Det är ett slags allmänläkarledd hybridavdelning där det finns primärvårdspatienter och patienter i palliativ vård och rehabiliterande vård efter ingrepp.
– På sikt skulle även primärvårdsjouren överföras till välfärdsområdet. Det skulle vara vettigt rent verksamhetsmässigt eftersom det är primärhälsovård som välfärdsområdet och inte specialsjukvården ska syssla med, säger Forsström.
Forsström påpekar att detta inte borde ske som en sparåtgärd, utan som en noga övervägd och planerad överföring när tiden är mogen.

Kvar vid Raseborgs sjukhus skulle den övriga verksamheten som nu drivs i HUS:s regi bli, det vill säga bland annat flertalet elektiva tidsbokningspolikliniker, dagkirurgi och specialläkarkonsultationen.
– Förhoppningsvis också diagnostiken, det vill säga röntgen och labb, säger Forsström.
Om samjouren vid Lojo sjukhus verkligen stängs skulle det enligt Forsström inte ha så stor inverkan på verksamheten vid Raseborgs sjukhus i sig.
– Men det skulle innebära en märkbar försämring av servicen för befolkningen på vårt område då närmaste jour och avdelningsvård inom specialsjukvård skulle finnas innanför ring III. Det skulle bli fråga om väldigt långa avstånd. Jag hoppas att det inte blir verklighet.

Forsström minns hur Raseborgs sjukhus urholkades då samjouren försvann och med den internmedicinska avdelningen, kirurgiska avdelningen, övervakningsavdelningen och operationerna i anestesi.
– Det var en stor omställning i huset. Vi har fortfarande avdelningar som står tomma i huset. Eftersom den största förändringen gällde den jourmässiga specialsjukvården har det blivit längre sträckor till vård och mer ambulanstransporter.
Försvinner kärnan ur ett sjukhus med samjouren?
– I princip. I dag är Lojo ett aktivt jourande sjukhus. Enligt jourförordningen måste man ha en samjour dygnet runt för att få genomföra operationer under anestesi. Annars blir sjukhuset mer av en dagenhet. Med det sagt så tycker jag att vi kan erbjuda en god service med ett brett utbud av tjänster i Raseborg, även om förändringen var stor när samjouren försvann.
”Ganska hårda åtgärder”
Politikerna reagerade rätt hårt mot sparförslagen. Hur reagerar man som anställd?
– Det är fråga om ganska hårda åtgärder som skulle begränsa servicen i regionen rätt mycket. Jag hoppas att man hittar pengar så att alla föreslagna åtgärder inte behöver vidtas. Det här medför en viss osäkerhet för personalen. Det är aldrig trevligt.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.