"Vi fixar det här, stick inte"


Monica Forssell är reporter och webbchef på Åbo Underrättelser. ÅU-foto
Det går inte att ta miste på att Åbo stad nu tydligt och klart vill signalera: Vi fixar det här, stick inte. Oklart är bara om adressen är de stora byggföretagen, eller om det faktiskt är de vanliga Åboborna. De där som vill förstora på vinden, göra om badrummet och fälla ett par granar.
På fredagen ordnades en särskild presskonferens där tillsynsdirektör Leena Salmelainen och tillståndschef Maria Paukio noga redogjorde för hur eländig situationen inom stadens byggnadsinspektion varit, och vilka åtgärder man nu skridit till och tänker skrida till.
Att det finns vilja, att det finns tro och att man backas upp av stadens högsta ledning råder det inget tvivel om – och det här ska gärna kablas ut.
Vackert så. Många är de villaägare som nu kanske när nytt hopp om att äntligen få svar på om till exempel det där staketet går att bygga eller inte.
Men vad var det som fick bägaren att rinna över på staden? Vad bidrog till att flera nya tjänster nu ska skapas, människor rekryteras, system ses över och processer finslipas?
Det finns andra sektorer som dras med alltför knappa resurser, obesatta tjänster, dåligt rykte, sjukskrivningar och utmattning.
Men arsenalen av åtgärder lyser med sin frånvaro.
Att Åbo skulle ha snuvats på något stort byggprojekt till följd av alltför långa väntetider, onåbara tjänstemän och krångliga rutiner medger man inte på staden.
Nej, alla stora och strategiskt viktiga projekt har rotts i land. Det var bara situationen med långa sjukskrivningar, utmattade tjänstemän och kritisk respons som till slut blev för mycket.
Men må hända är det skillnad på vilken sektor som arbetar ihjäl sig. När pengar och image står på spel behöver ingen snuvas på någon karamell. Det kanske bara räcker med att bli varse risken.
LÄS OCKSÅ: Tillsynsdirektören: Om ett år behandlas bygglov på 30 dagar i Åbo
Forsell, poängen är att när staden har ekononiska utmaningar så är det inte så enkelt att öka personal. I detta fall så kan man anta personalökningen betalas via avgifterna, därför kan man unte jämföra rakt av.
Hej Ted! Du har rätt i att byggloven är en källa till inkomster. Och det är ju också lite av min poäng här att när det gäller pengar (och image) så verkar det finnas en vilja att skrida till åtgärder. Från stadens sida betonar man att de anställda är fullkomligt utmattade och att gränsen för vad man kan kräva av de anställda är nådd. Samma hänsyn önskar säkert också andra yrkesgrupper – oberoende av om deras arbete direkt eller indirekt bidrar till att staden får inkomster eller bidrar till inflyttning.
Forsell missar en grundläggande sak, mämligen att bygglov kostar. Detta betyder attverksamheten inte i samma omfattning finansieras av skattemedel som mången annan verksamhet i staden. Jämförelsen haltar alltså, speciellt då smidig hantering av bygglov har potential till att medverka till inflyttning och nya skattebetalare.