Förflytta dig till innehållet

”Vi börjar med att tvätta patienten” – ÅUCS-akuten tvingas ta hand dem som inte nått fram till kommunal hälsovård

Arkiv/J-O Edberg
Två skötare på sjukhus

Den ökande mängden patienter som inte får hälsovård i tid slutar allt oftare på akuten på ÅUCS.

Dit kommer patienter i dåligt skick för att de inte fått rätt vård i rätt tid.

Den redan länge omskrivna krisen inom bland annat hälsovården i Åbo stad syns på det stora sjukhusets akutmottagning.

— Akutpersonalen kan tvingas börja med hygienåtgärder, helt enkelt att tvätta patienten, säger Petri Virolainen, sjukhusdirektör vid ÅUCS till ÅU.

Systemet fungerar inte

Man utför naturligtvis den vård som patienten behöver, men att systemet helt enkelt inte fungerar är uppenbart. På akuten är det inte meningen att man ska sköta grundsjukdomar — eller patienter som blivit dåliga enbart av den orsaken att de inte nått fram till den kommunala hälsovården.

— Det är självklart att vi inte lämnar patienter som behöver hjälp utan vård, men vi måste komma på funktionella lösningar, säger Matti Bergendahl, verkställande direktör för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt i ett pressmeddelande.

Sjukvårdsdistriktets ekonomi är kraftigt ansträngd. Problemen i vårdkedjorna har förvärrats av coronan, som belastar kommunernas hälsovård. Patienter har legat kvar längre än nödvändigt på dyra ÅUCS för att kommunerna inte har egna vårdplatser för ”sina” patienter i det skede då de inte längre behöver ÅUCS-vård.

Kommunerna vägrar nya uppgifter

Sjukhusdirektör Petri Virolainen märker dessutom av att kommunerna gått in i ett vänteläge inför social- och hälsovårdsreformen och de nya välfärdsområdena. Några nya uppgifter vill man inte ta sig an. Ett konkret exempel är screeningen av tarmcancer , som enligt lag ska erbjudas till alla 60-68-åringar efter årsskiftet. Det är kommunen som ska ordna med screeningen.

— Men vi blir kontaktade av kommuner som säger att de inte har någon som helst möjlighet att ordna screeningen, att den behöver göras inom sjukvårdsdistriktet istället, säger Virolainen.

Och det har sjukvårdsdistriktet varken planerat eller budgeterat för.

Nytt sjukhus, nya kostnader

Sjukvårdsdistriktets ekonomi belastas av flera olika samtidiga omständigheter. Till dem hör att det nybyggda Fyrsjukhuset (granne med T-sjukhuset) tas i bruk ännu i år — vilket i sig kommer att öka på kostnaderna.

För att klara ekonomin siktar sjukvårdsdistriktet på ett balanseringsprogram ännu under detta år.

I balanseringsprogrammet ingår bland annat att minska på utgifter för hyror, nyarrangemang för laboratorie- och avbildningsverksamheten och att strukturera om operationsverksamheten.

Samtidigt som det nya Fyrsjukhuset höjer på årets kostnader möjliggör det också effektiverad verksamhet, då många enheter som hittills varit splittrade flyttar till nybygget. En stor del av kirurgin vid Åbolands sjukhus flyttar till Fyrsjukhuset just av denna anledning.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter