Förflytta dig till innehållet

Vi behöver bli mindre rädda för corona

Det börjar vara dags nu.

Coronaspöket måste snart kläs av.

Trots fortsatt svarta rubriker behöver vi hålla huvudet kallt: vaccinationsgraden har snart besegrat covidrisken. Hösten ska inte fyllas av hot om nya restriktioner.

Mikko Pietilä, vår regions kändaste coronapolis, säger i Turun Sanomat (10.7 2021): Förr eller senare måste vi fatta ett aktivt beslut om att återgå till normalare förhållanden. Läget normaliseras inte av sig självt.

Som sjukvårdsdistriktets chefsöverläkare är han allvarligt bekymrad över sjukvårdens bärkraft. Coronan slukar just nu oproportionerligt mycket resurser. Till hösten föreslår Pietilä en testningsstrategi som utgår från en riskbedömning. Det innebär till exempel att barn testas enbart om det finns en befogad orsak att misstänka coronasmitta. Inte ”med låg tröskel”.

Målsättningen med Finlands coronastrategi är att förebygga insjuknande i svår covid, förhindra dödsfall och upprätthålla sjukvårdens kapacitet.

Den målbilden anses vara nådd då alla som önskar fått två doser av coronavaccinet.

Drygt 25 procent av finländarna har per 16 juli fått två doser. Bland 70-plussare och äldre är över 80 procent fullt vaccinerade.

Behövs restriktioner efter att alla (som vill) fått sina två doser?

Den frågan går inte att undvika längre.

Hanna Nohynek, överläkare på THL, har aktivt efterlyst en samhällelig debatt i frågan. I vilken proportion står nyttan av fortsatta restriktioner i förhållande till nackdelarna?

Själv påminner hon om att också restriktionerna för med sig allvarliga problem för hälsan (HS 30.6 2021).
10 000-euros frågan lyder: Hur mycket får coronan kosta oss efter vaccinationerna?

Den så kallade vanliga säsongsinfluensan kostar oss mellan 500 och 2000 dödsfall per år.

Det har vi som samhälle accepterat. Vaccin erbjuds, många tackar nej men samhället stänger inte ner för det.

De strikta coronarestriktionerna var befogade så länge coronavaccin saknades. Okunskapen och oron var till en början stor.

Nu vet vi mera och har ett gott skydd. Då kan vi inte fortsätta att klamra oss fast vid alla de regler som gett oss trygghet under de gångna 16 månaderna.

Pandemin har tvingat oss till att hålla (fler än) två tankar i huvudet samtidigt.

Trots alarmerande nyheter om galopperande smittspridning i vaccinationsframgångsländer som Storbritannien och Israel gäller det att hålla huvudet kallt.

Läget i Finland är heller inte som i lock-downens Sydney eller återfallsspridningens Portugal.

Vi har med framgång kört ett eget race och ska fortsätta med det.

Då behöver vi lyssna på Mikko Pietilä och Hanna Nohynek. Och på THL:s Mika Salminen som säger att coronaviruset snart inte är ett så allvarligt hot mot samhället längre att det är hälsomyndigheterna som ska leda debatten (TS 10.7 2021).

Han efterlyser bland annat näringslivets och de rättslärdas perspektiv på hur den coronarisk ser ut, som samhället är berett att leva med.

Tidningen Dagens Nyheter i Stockholm har frågat fem svenska ledande medicinska experter om huruvida samhällsrestriktionerna i höst kommer att vara ett minne blott (12.7 2021).

Så optimistisk vågar ingen av de intervjuade vara. Men de breda nationella restriktionerna får sannolikt ge vika för situationsanpassade regionala i stället. Gunilla Karlsson Hedestam, professor i immunologi vid Karolinska institutet lyfter dock ett varningens finger: ”Kombinationen av icke-vaccinerade grupper, dalande immunitet i äldre och andra riskgrupper samt uppkomst av mer smittsamma och/eller mer immunresistena varianter kan kräva nya åtgärder, ja.”

Vägen mot ett samhälle utan begränsningar och distanshelvete är långt ifrån spikrak.

Institutet för hälsa och välfärd uppskattar att alla som önskar ska ha fått två doser vaccin senast i oktober. Senast då kan en mer normal tillvaro vänta.

Det är dock ingen självklarhet. Semestern och värmeböljan har redan minskat på vaccinationslusten. Deltavariantens snabba spridning däckar (icke fullt vaccinerade) och skapar oro både bland beslutsfattare och befolkningen. Ska vi verkligen våga släppa taget om restriktionerna?

Det är nog dags snart.

Blicken måste vändas från dagssiffrorna över antalet smittade till statistiken vad gäller vaccinerade.

Antalet smittade kan fortsätta vara (relativt) högt i deltavariantens spår, men då det uppenbart är unga och grundfriska som drabbas (lindrigt) måste paniken snart lägga sig.

Den redan nötta frasen ”vi måste lära oss leva med corona” behöver inför hösten få konkreta konturer. Allt annat kräver en väl motiverad förändring i landets coronastrategi.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Vi behöver bli mindre rädda för corona

  1. Jan Enkvist skrev

    Jarl, vad har hänt med dig? Du skriver numera så vettiga insändare att man tvingas hålla med dig! Mer sådant.

  2. Jarl Ahlbeck skrev

    Absolut. För ett år sa man att restriktionerna hindrar katastrofal överbelastning av hälsovården tills vi får vaccin. Nu har vi vaccin och hälsovården klarar sig. Alltså slopa restriktionerna. Den som undvikit vaccinering får skylla sig själv.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter