Vi är bra på att äta fullkorn, men behöver mera fibrer

Enligt THL:s färska undersökning äter fler än nio av tio vuxna fullkornsprodukter. Råg och havre är de viktigaste fullkornsspannmålen i vår kost och de står för cirka 80 procent av fullkornsintaget.
Männen får i genomsnitt 63 gram och kvinnor 47 gram fullkorn per dag från sin kost. En skiva rågbröd innehåller cirka 14 gram fullkorn.
Fullkornsprodukter är viktiga för hälsan. Ett tillräckligt intag av fullkorn minskar risken för att insjukna i typ 2-diabetes, hjärt- och kranskärlsjukdomar samt tjock- och ändtarmscancer.
– Fullkornsprodukter är viktiga i kosten eftersom de bidrar till att trygga fiberintaget. Cirka 70 procent av de vuxna får mindre fibrer än vad som är rekommenderat. Från fullkornsprodukterna får man också folat, det vill säga B9-vitamin, järn och växtprotein, konstaterar specialforskare Niina Kaartinen i ett pressmeddelande.
I Norra Savolax äter man mest fullkorn i Finland. Fler äldre än yngre äter fullkorn. Däremot observerades ingen skillnad mellan utbildningsgrupperna.
– Skillnaderna mellan åldersgrupperna tyder på att livsmedlen som används av olika generationer skiljer sig från varandra. Det är viktigt att det finns många olika typer av fullkornsprodukter till salu, säger specialsakkunnig Heli Reinivuo.
De viktigaste källorna för fullkorn är rågbröd, gröt och blandbröd som tillhör den traditionella finländska kosten. Dessa står för över 80 procent av fullkorn intaget.
Andra livsmedel – såsom pasta och ris – har en mindre betydelse.
Fullkornsspannmål är ett bra val för både hälsa och miljö. De flesta vuxna bör öka sin konsumtion av fullkornsspannmål. Detta kan göras genom att byta ut produkter av vitt, renat spannmål mot spannmålsprodukter som innehåller fullkorn.
Det här är den första gången som THL publicerar nationellt representativa uppgifter om intaget av fullkorn bland vuxna.
Uppgifterna grundar sig på undersökningen FinDiet 2017 då man utredde matkonsumtionen bland 1 655 stycken 18–74-åringar bosatta i Finland.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.