Förflytta dig till innehållet

Veritasdirektör Staffan Åberg: Många företagare riskerar sin sociala fallskärm med låg pensionsnivå

Robin Sjöstrand
Man sitter i trappa bredvid vägg med grönväxter.
Staffan Åberg är Veritas nya direktör för kundförhållanden och medlem i ledningsgruppen från och med den första januari.

Företagare i Finland betalar överlag alltför låga pensionsavgifter åt sig själva, säger pensionsföretaget Veritas nya direktör för kundförhållanden, Staffan Åberg.

Nagubon Åberg, som officiellt tog över direktörsposten vid årsskiftet och samtidigt blev en del av Veritas ledningsgrupp, säger att det här kan leda till olyckliga konsekvenser.

– Företagarna har en annan pensionsmodell än den vanliga arbetstagaren, säger Åberg.

Pensionsskyddet bestäms utgående från en fastställd arbetsinkomst – en arbetsinkomst som borde motsvara en marknadsmässig lön. Ofta anges fastställs den till en betydligt lägre nivå.

Det betyder att pensionsavgifterna blir lägre, och i längden gör det också att företagarens slutgiltiga pension blir lägre. Innan det kan det också ha andra otrevliga effekter.

– FPA använder den inrapporterade arbetsinkomsten som bas när de räknar ut stöd och förmåner, så till exempel sjukdagpenning, föräldrapenning och liknande kommer att baseras på den och om summan är lägre än den egentliga lönen kan inkomstbortfallet bli avsevärt.

Ett åttavåningskontorskomplex i många färger.Arkiv/Robin Sjöstrand
Veritas nya kontorskomplex är en färggrann skapelse på Lemminkäinengatan i Åbo.

Den så kallade FöPL-arbetsinkomsten påverkar naturligtvis allt pensionsskydd, vilket förutom ålderspensioner även innefattar exempelvis invalidpension, berättar Åberg.

– Om det skulle gå så illa att en person drabbas av något som gör att den blir arbetsoförmögen så räknas pensionen enligt att personen under resten av sitt arbetsliv hade fått samma inkomst som vid tidpunkten för olyckan. Om den fastställda inkomsten då är låg, så blir förstås den slutgiltiga pensionen avsevärt mycket lägre.

Han säger att han helt enkelt vill att företagarna värderar sitt eget arbete till rätt nivå, och att Veritas och de övriga pensionsbolagen måste ta en mer aktiv roll i sammanhanget.

– Arbetsinkomsten borde sättas på samma nivå som du hade betalat en person som gör samma jobb som du. Det ger samtidigt ett skydd för resten av livet.

Pensionsbolagen lagstadgade rådgivare

Företagarna vill ofta betala så lite som möjligt i pensionsavgifter, för att hålla kostnaderna nere. Åberg säger att man i alla pensionsbolag har kommit överens om att försöka motverka det här.

– Vi har en lagstadgad roll också som pensionsrådgivare, och i det här fallet är vi alla överens, säger han.

I Finland är det fyra bolag som står för företagspensionerna. Utöver Veritas, som är den minsta aktören, så sköter också Elo, Ilmarinen och Varma de finländska företagarnas och företagens pensioner.

Alla fyra följer samma strikta lagstiftning kring pensionsförsäkringarna och får erbjuda endast två produkter: företagarens pensionsförsäkring (FöPL) och arbetspensionsskydd för de anställda (ArPL).

Staffan Åberg

  • Ålder: 44
  • Bor: På Lillandet i Nagu.
  • Familj: Fru och två barn.
  • Jobbar: På Veritas. Från årsskiftet som direktör för kundförhållanden och är medlem i ledningsgruppen. Ansvarar för kundkontakter och försäljning.
  • Gör på fritiden: Jagar, motionerar, lever skärgårdsliv och jobbar gärna med händerna.
  • Favoritbesöksmål i skärgården: Björkö. Det är härligt att köra dit med båten och simma i insjön.

Varje pensionsbolag har sina egna fonder, som delvis finansierar arbetspensionsskyddet.

På grund av det här har röster höjts för att man borde slå ihop de fyra bolagen till ett, eftersom de ändå verkar med samma utgånspunkter. Enligt Åberg är det här inte någon bra väg att gå.

– För det första så är fyra olika bolag ett sätt att sprida på fondmedlen – man har inte alla ägg i en korg, så att säga. För det andra så blir också tröskeln högre för staten att gå in och röra de 200 miljarder som finns i pensionsfonderna, säger han.

Medan ArPL delvis är fondfinansierat fungerar FöPL enligt principen ”det som kommer in betalas ut”, och det är också en av orsakerna till att pensionsbolagen gärna ser att företagarna skulle betala högre pensionsavgifter.

– Pensionsbolagen tjänar inte mer pengar om företagarna betalar mer, men i nuläget är det staten som täcker upp mellanskillnaden om det inte finns tillräckligt med pengar för pensionsutbetalningar. Tanken med systemet är att det ska vara självgående.

Men han understryker att huvudmålet ändå är att alla företagare skulle känna trygghet.

– Det är ett sätt att se till att det sociala skyddet är i skick, helt enkelt.

Dela artikeln

En kommentar: “Veritasdirektör Staffan Åberg: Många företagare riskerar sin sociala fallskärm med låg pensionsnivå

  1. Kaj Björklund skrev

    Precis. Hur är det med Wolt-buden? Räknade ut att premierna räcker knappt till Föpl-minimit.

    Inget beställaransvar här🤐

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter