Veritas tredje kvartal pekar uppåt, trots coronan – nu talar många om K-trenden

Pensionsförsäkringsbolaget Veritas placeringar avkastade 3,3 procent under årets tredje kvartal. Trots uppgången är avkastningen för hela året fortfarande negativ (–1,1 procent).
– Våren blev betydligt bättre än vad vi trodde i mars, säger Veritas verkställande direktör Carl Pettersson.
En indikator på att våren inte blev så dyster var att färre företag än väntat utnyttjade möjligheten till längre betalningstid för pensionsavgifter.
– Femton procent av våra kunder utnyttjade möjligheten. Vi räknade med att närmare femtio procent kan göra det.
Veritas har också erbjudit sina hyresgäster flexibla arrangemang.
Vad är K-trenden?
Återhämtningen efter coronakrisen är mycket ojämn, uppger Veritas, som presenterade sin kvartalsrapport för perioden juli-september på torsdagen.
– Inom vissa branscher går det bra och inom andra mycket dåligt. Den tillverkande industrin har börjat återhämta sig, men servicesektorn lider fortfarande, säger Veritas placeringsdirektör Kari Vatanen.
Det är det som just nu kallas K-utvecklingen, där k:ets ena arm pekar uppåt och den andra brant nedåt: Coronakraschen är som ett vägskäl som skiljer vinnarna från samhällets förlorare.
Det är inte bara coronaepidemin som inverkar. Presidentvalet i USA märks också på marknaden.
Åland är som Lappland
I och med att Veritas Pensionsförsäkring i början av 2019 fusionerades med Pensions-Alandia känner företaget nu hur coronakrisen slår hårt mot Ålands servicesektor och rederier.
– Det talas mycket om Lappland men läget är det samma på Åland. Där väntas bruttonationalprodukten minska med hela 16 procent i år, säger Pettersson.
Tudelningen där det går bra för vissa företag och sämre för andra fanns redan tidigare, men coronapandemin har stärkt trenden. Det finns företag som förnyas och kommer starkare ur krisen.
– Det är ändå inte så många som har någon extra energi att hinna med innovationer.
Då vi inte ser ett slut på coronakrisen gäller det att lära sig leva med den, så att samhället fungerar så gott normalt, säger Pettersson. Veritas ska liksom andra pensionsförsäkringsbolag nu tackla både lägre avkastning på investerade medel och det att regeringen sänkte arbetspensionsförsäkringsavgifterna tillfälligt.
Starkt 2019 har hjälpt
Läget blir inte bättre att av det redan före coronakrisen fanns ett underskott: Det betalades ut mer i pensioner än vad det kom in pengar i premier och avkastning, säger Pettersson.
– Det goda var att fjolåret var ett bra år och Veritas gick starkt in i coronakrisen.
Kurvorna pekar ändå neråt: Uppskattningen för Veritas premieinkomst år 2020 är 547,3 miljoner euro. Det är en nedgång med närmare 8 procent jämfört med i fjol (592,7 miljoner).
Veritas solvens har ändå hållits på en god nivå. Under det tredje kvartalet steg solvensgraden, det vill säga förhållandet mellan bolags tillgångar och det som man ska kunna betala ut.
– Nu är vi överlag i linje med det som vi trodde i somras, men det känns aningen osäkrare, säger Pettersson.
Ska vi ta större risker?
Återhämtningen tar tid. Arbetspensionsavgifterna höjs 2022–2025 för att kompensera den tillfälliga sänkningen i år.
Om avkastningen på placeringar inte börjar öka, vill Pettersson att man tänker om då det nuvarande strama regleringen. Försiktiga investeringar med låg avkastning är också en risk. Det var investeringarna med lite högre risk som räddade mycket då allt bar nedåt i våras.
– Jag är klart av den åsikten att förnya reglerna, tar mer risk. Det skulle sänka trycket på arbetspensionsavgifterna.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.