Vemo är idylliska trähus, lugn och lantlighet – men två saker saknar kommunens invånare

När man svänger av landsvägen och kör in mot Vemo är det verkligen som att fly storstadsvimlet. Den lilla kommunen ligger en fyrtio minuters bilresa från Åbo centrum, och präglas av idylliska, vackra och något slitna trähus.
Husen och åkrarna får det nästan att kännas som att man är med i en Astrid Lindgren-film.

Den här dagen är det en hel del liv i byn trots att Vemo centrum är litet. Folk rör sig in och ut genom butikerna och banken, och det sitter ett större gäng vid att kafé och njuter av det varma vädret.
Man ser nästan lika många cyklister som bilar, vilket tyder på att invånarna här är ett aktivt folk som gillar att röra på sig.

Tystnaden är det bästa
Vid S-market står Lauri Seutu och gör sig redo för att cykla iväg. Han flyttade till Vemo från Helsingfors för två år sedan. Han pendlar mycket mellan Vemo och Nystad där han arbetar.
– Det bästa med att bo här är att man får vara i lugn och ro ute på landet. Jag gillar tystnaden.
På fritiden finns det alltid saker att göra när man bor i en villa, säger han. Han brukar jobba på tomten och i huset, och så har han musik som hobby.
Det bästa med att bo här är att man får vara i lugn och ro ute på landet.
Lauri Seutu

I Vemo finns en hel del föreningar som aktiverar invånarna och för dem samman. Bland annat församlingen, byföreningarna och Marthaförbundet är aktiva.
– Under åren har jag själv lärt känna nya personer via de här föreningarna, även om jag inte är särskilt aktiv i någon av dem, säger Seutu.
Fattigt med kollektivtrafik
Vill man åka kollektivt mellan Åbo och Vemo är det buss som gäller. Bussarna går relativt ofta, men den sista för dagen går redan klockan 19. För Seutu var det nödvändigt att skaffa bil när han flyttade till Vemo.
– På sommaren passar busstidtabellerna inte alls mina arbetstider. På vintern går bussarna ganska bra, men nu är det dåligt. Om man vill åka till Åbo för att gå på kulturevenemang som ofta är på kvällarna så går det inte att komma hem med buss efter 19. Då måste man ha bil.

– Det är omöjligt för minderåriga eller äldre personer som inte längre har körkort att röra sig till och från kommunen som de vill. Då är taxi det enda alternativet.
Gott om plats för nya
Enligt Seutu finns det en hel del lediga bostäder i Vemo. Om man vill köpa ett gammalt hus och rusta upp det är Vemo en plats att leta på.
– Det finns gott om plats för nytt folk här, och det skulle gärna få flytta fler hit. Det skulle antagligen också bidra till att servicen bibehålls och att förbindelserna skulle bli bättre. Kollektivtrafiken är minimal just nu, så det vore bra om den fick mer liv.

Inte mycket ungdomsaktiviteter
I bärståndet utanför S-market står Helmi Virtanen och säljer jordgubbar, hallon och ärter. Hon flyttade till Vemo med sin mamma för fyra år sedan.
– Det har varit ett trevligt ställe att bo på. Det är lugnt här och det händer nästan aldrig något. På fritiden brukar jag hänga med mina kompisar, ofta vid skolan.

Tycker du att det saknas något här?
– Mer aktiviteter för ungdomarna skulle vara bra, nu kan vi i princip bara hänga på olika ställen. Jag tycker att det går ganska bra med bussar.
Virtanen är femton år gammal och börjar nian i höst. Hon trivs bra med sitt sommarjobb som bärförsäljare och säger att det kommer en hel del kunder varje dag.

Merililian – Vemos alltiallo
I Vemo centrum finns det mesta man kan behöva. Förutom en lagom stor S-market finns ett par restauranger, en bank, en skola och ett par daghem. Det finns även några andra butiker, bland annat Vemo’s som endast säljer närproducerade produkter.
Mittemot Vemo’s finns butiken Merililian som drivs av Lila Lahdenranta. I hennes butik kan man hitta nästan vad som helst.
– I butiken säljer jag till exempel inredning, kläder och blommor. Jag har också ett kafé, postservice, tvättservice, syservice … och något mer som jag inte kommer ihåg just nu, berättar hon.

Är det inte jobbigt att driva allt själv?
– Jag har inte riktigt något annat liv, under sommaren jobbar jag ofta sexton timmar om dagen. Men jag är nöjd ändå. Jag har jobbat här i sexton år och har öppet sju dagar i veckan, så jag klarar mig.
Hur är det att vara företagare i Vemo?
– Vi har en hel del kunder som lockas av vårt breda sortiment. Det finns ganska många företag i Vemo, men alla är såklart inte här i centrum. Det är ingen dum idé för andra att grunda företag i den här kommunen.

Hundratals fler om somrarna
I kommunen, som grundades år 1869, bor cirka 2 300 personer. Det är både äldre personer och barnfamiljer. Vemo är något av ett paradis för sommarstugor och invånarantalet ökar med hundratals varje sommar då folk kommer till sina stugor.
I Vemo finns en hel del sjöar och en del av kommunen gränsar till havet. Förutom den vackra naturen i Vemo finns även andra sevärdheter i kommunen.
Här finns ett antal museer, bland annat Sa-Int Maanpuolustusmuseo (försvarsmuseet) och Kivityömuseo (stenarbetsmuseet). Faktum är att kommunen är känd för sin stenindustri, närmare bestämt brytningen av den röda Vemograniten.

Tre kilometer utanför Vemo centrum finns kommunens kyrka. Den medeltida kyrkan är byggd i sten och omringas av en vacker begravningsplats.
Vägen från centrum till kyrkan är en mysig rödaktig asfaltsväg med vackra hus på sidorna.

I samband med artikelserien frågar vi Vemos kommundirektör Ari Koskinen följande frågor:
Önskar sig kommunen flera invånare – och hur lockar ni dem till er?
– Såklart vi gör det. År 2019 grundades en skola för årskurserna 1–9. Intill skolan finns en idrottspark, padelplan och idrottshall. Daghemmet har snart renoverats klart och såklart ska våra förmånliga tomter också locka folk.
Med vilken slogan marknadsför ni er själva?
– Puusta koulu – maasta ruoka (ungefär skola av trä – mat från marken på svenska) och pikkuisen paremmin Vehmaalla (lite bättre i Vemo).
Vad borde man se eller uppleva i Vemo?
– Skolans miljö, idrottsplatsen, Tummamäki naturstig i Lahdinko och strandbastun i Vehmassalmi.
Vemo
- Grundades år 1869.
- Är ungefär 202 kvadratkilometer stor, varav 188,8 kvadratkilometer är landyta.
- Har ett invånarantal på cirka 2 300 personer.
- Känt för sin röda granit.
Du hittar de övriga delarna i vår sommarserie här.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.