Vem vågar utmana Sandra Bergqvist i riksdagsvalet – SFP:s röstmagneter från tidigare val tackar nej

SFP:s röstmagnet från välfärdsvalet i januari, Niklas Guseff som ställde upp som obunden och fick drygt 2 000 röster tänker inte ställa upp. Guseff jobbar som gränsbevakare och på grund av jobbet som militärperson är det osäkert om han ens får kandidera.
– Om jag ställer upp borde jag sannolikt vara tjänstledig utan lön under kampanjen och det skulle vara en utmanande sits. På grund av arbetssituationen tackar jag nej till att kandidera.
Hur ser du på det här med valförbund kontra egen lista?
– Faktum är att i ett valförbund hade mandatet varit säkrat. Då skulle det ha räckt med hälften av rösterna jämfört vad det behövs på egen lista. Nu krävs en omfattande och lyckad kampanj för att säkra mandatet.

I det förra valet då SFP också gick till val på egen lista gick det bra då Sandra Bergqvist med knapp marginal vann över Barbara Heinonen.
Inför valet var utgången oviss. Den långvariga ledamoten Stefan Wallin ställde inte upp och det fanns ingen självklar efterträdare och det blev en verklig kamp om vem som skulle ta hans plats.
Nu är situationen annorlunda. Bergqvist har meddelat hon ställer upp, och det är alltid svårt att utmana den sittande ledamoten.
– Nu finns det bara en stark kandidat och jag har svårt att tro att någon kan utmana Bergqvist. Vem vill satsa stenhårt på en 2-3 månader lång kampanj då man ändå med 99 procents säkerhet förlorar mot henne? Men jag tror nog att man får ihop tillräckligt många kandidater, frågan är bara vilken nivå de håller.
Tittar man vidare på resultatet i välfärdsvalet och på SFP:s kandidater som blev invalda med över tusen röster hittar vi läkaren Robert Paul från Reso.

Tänker du ställa upp i riksdagsvalet?
– Tack för frågan, men jag blev i första hand invald i välfärdsfullmäktige som läkare och jag vill fortsätta jobba med hälsovårdsfrågor som är min nisch. Jag är ingen riks- eller allmänpolitiker så om jag officiellt blir tillfrågad så säger jag nej.
Inte heller Åsa Gustafsson med 1 086 röster i välfärdsvalet är intresserad av riksdagsvalet.
– Jag fick nyss Kommunförbundets 20-årsförtjänsttecken vilket är ett tecken på att åldern börjar komma emot, yngre krafter får ta över. Det blir nog ett nej om jag blir tillfrågad.

Gustafsson tror att SFP skulle ha haft bättre chanser att behålla sitt mandat om man hade lyckats ingå ett valförbund med Samlingspartiet.
– Personligen är jag besviken på att de inte gick med på det. Men jag tror att vi vinner valet och att vi får ihop tillräckligt många kandidater, eller till och med fler än vad som ryms på listan. Säkerhets- och världsläget, matkrisen och andra stora frågor kan engagera både väljare och kandidater. Dessutom hade vi vind i seglen i förra riksdagsvalet och jag ser positivt också på det här valet.
Regina Koskinen fick 1 604 röster i välfärdsvalet och var kretsordförande i valet 2019. Hon har ännu inte bestämt sig för om hon kandiderar.
– Det är lite för att tidigt att säga, jag väntar och ser tiden an.

Koskinen säger att det finns både för- och nackdelar med egen lista. Förra valets framgång bottnade enligt henne i att man hade en jättebra kandidatlista som attraherade olika slags väljare. Något liknande tror hon på också nu.
– Med en bred kandidatlista får man mera aktivitet och engagemang än vad man gör i ett valförbund med i praktiken endast en kandidat. Men jag kan inte ta ställning till hur svårt det blir att utmana Sandra.
Barbara Heinonen som förlorade mot Sandra Bergqvist i det förra valet med endast 127 röster meddelar att hon inte ställer upp.

SFP:s kretsordförande i Egentliga Finland, Cecilia Achrén har räknat ut att det behövs cirka 12 500 röster för att trygga SFP:s plats i riksdagen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.