Vem hörs?

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
För några veckor sedan träffade jag ett par vänner efter en längre paus och vi hade för en gångs skull tid att prata om allt mellan himmel och jord.
Även om diskussionen stundvis kantades av missförstånd och provokation njöt jag av att få nya insikter, att lyssna till andras tankar och formulera mina egna i ett möte där målet helt enkelt var att få en större förståelse för olika synsätt och lära sig någonting nytt. Det var helt enkelt fantastiskt att få delta i en ordentlig diskussion.
Ur en undersökning beställd av Yle (16.11) framgår att jag inte är ensam om att njuta av djupgående diskussioner. Föga förvånande framgår det ur samma undersökning att majoriteten av de svarande upplever att diskussionskulturen har gått åt ett sämre håll och att samhällsdebatten är för hetsig.
Då man är aktiv på sociala medier är det lätt att hålla med. Algoritmer som lyfter provokativa kommentarer och sprider desinformation som en löpeld har inte direkt bidragit till att göra diskussionskulturen bättre.
I en tid där mångas vardagliga kontakt till andra människor är begränsad till sociala medier på grund av pandemin kan det aggressiva diskussionsklimatet påverka psyket. Ett aggressivt diskussionsklimat kan också i värsta fall hindra människor från att delta i diskussionen. Enligt undersökningen som Yle beställde upplever till och med en fjärdedel av svarandena att de inte vågar säga sin åsikt om samhälleliga frågor på grund av rädsla för reaktionen de tror att åsikterna skulle ge upphov till.
Den här utvecklingen är minst sagt oroväckande av många skäl, men som tur är det en utveckling vi allihop kan bidra till att stoppa.
Erätauko-stiftelsen som deltar i projektet Hyvin Sanottu – Bra sagt listar på sin hemsida flera tips om hur man själv kan bidra till en bra diskussion. Projektet som dras av bland annat Yle har som mål att förbättra diskussionskulturen i Finland genom att lyfta upp och inspirera till en diskussion där allas röster hörs. Utöver att hålla god ton lyfter stiftelsen upp förmågan att lyssna på andra.
Tyvärr har antalet kvällar med långa diskussioner blivit lite färre det här året på grund av pandemin, men det har varit ett utmärkt tillfälle att istället öva på förmågan att lyssna.
I år har jag mera än någonsin tidigare aktivt tänkt på vilka röster som hörs i de böcker jag läser, de podcasts jag lyssnar på eller i annan media som jag konsumerar. Det har gett mig nya insikter om den värld vi lever i och många tankeställare om vems röst som faktiskt hörs i samhället.
Så i väntan på att de där sena nätterna med djupa diskussioner i soffan på en hemmafest är möjliga igen, tänker jag fortsätta att lyssna. Och sen då de äntligen är möjligt att diskutera igen ska jag komma ihåg att också ge utrymme åt andra att formulera sina tankar högt, för det är då man kan lära sig någonting nytt.
Som aktörerna i projektet Bra Sagt betonar behöver inte målet i en diskussion vara att man håller med varandra – det räcker att man förstår varandra bättre efteråt.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.