Växla upp till 2020-talet

Utvecklingen i Nystad är hisnande. Bilfabriken Valmet Automotive har anställt tusentals personer de senaste åren. Nu arbetar cirka fyratusen där, men det behövs ytterligare tusen till, meddelade fabriken förra veckan.
En så här snabb tillväxt är svår att kontrollera, oberoende av bransch eller företag. De som kan mer, och ska lära upp de nya, räcker helt enkelt inte till.
Det här är en utmaning som ska lösas med rätt ledarskap. Hur organisera allt så att antalet anställda som vandrat in genom fabriksporten korrelerar med antalet nya bilar som rullar ut?
Styrelsen för Valmet Automotive var inte nöjd med hur allt avancerat, så de beslutade säga upp bolagets vd Ilpo Korhonen. Som orsak angavs att den omfattande nyrekryteringen inte har gett önskat resultat.
Korhonen, som sades upp i slutet av januari, hann arbeta trettio år för fabriken. Förhoppningsvis hittar Valmet Automotive snabbt en ny vd, eftersom bilfabrikens framgång är en fråga som berör hela regionen: Av de 2 000 som anställdes 2017 flyttade bara 400 till Nystad (Turun Sanomat, 14,2). De övriga pendlar och betalar sin kommunalskatt till någon annan stad eller kommun.
Åtminstone 800 av alla anställda pendlar hela vägen från Åbo.
Den som vill bekanta sig med hur folk flyttar just nu kan slå upp förra lördagens Helsingin Sanomat. I den presenterades hur ”Åbo suger åt sig det mesta av flyttrörelsen” i Egentliga Finland, med belysande intervjuer av människor som fått jobb på Nystadsfabriken.
Det intressanta är att bilfabriken på sätt och vis återvänt till sina rötter. Det fanns en tid då det verkade som om den tidigare Saab-, Talbot- och Ladafabriken var på väg att nischa in sig på dyrare specialbilar.
Nästan en kvarts miljon Porschebilar tillverkades under en fjorton år lång period. Fabriken försökte också profilera sig som en cabrioletspecialist och byggde flera konceptbilar som visades upp på europeiska bilmässor. Med hjälp av dessa kunde Nystadsfabriken trygga en viss synlighet också under de svårare åren.
De mer udda fordonen, som den lilla elbilen Think, golfbilen Garia och lyxelbilen Fisker Karma blev aldrig något stort. Förhoppningsvis lärde man sig en hel del elbilsteknik i samband med dessa projekt, eftersom den kunskapen kanske kan omsättas i praktiken i framtida projekt.
Nu har Valmet Automotive, som sagt, återvänt till sina rötter med Mercedes kompaktmodell A. Visserligen ingen folkmodell som Saabarna, men hur som helst en volymmodell, ingen nischbil.
Det här är ett nytt bevis för att arbetskraftsintensiv masstillverkning fortfarande är möjlig i Finland.
Det omgivande samhället försöker anpassa sig så gott det går till uppsvinget. Nystad behöver bostäder och hela regionen nya lösningar för trafiken. Och så vill alla trygga tillgången till arbetskraft.
Det sistnämnda är kanske det knepigaste. Finlands bruttonationalprodukt var under fjolårets sista kvartal 3,9 procent högre är under samma period 2016. Det är ett uppsving som signalerar att också många andra företag letar efter arbetskraft. De konkurrerar med framgångsföretagen i Egentliga Finland.
I all denna tillväxthajp är det också bra att påminnas om den krassa verkligheten. Gårdagens ÅU-rubrik ”Arbetslösheten minskar i rask takt” stämmer, men arbetslösheten är fortsättningsvis på en väldigt hög nivå. I Åbo är den på 13,5 procent.
I många grannkommuner är läget bättre, men den goda utvecklingen i regionen är delvis en följd av inflyttning. När folk som fått jobb flyttar hit förskönas statistiken för de sysselsattas andel, medan de som inte haft jobb är lika arbetslösa som förr.
Den strukturella arbetslösheten är svår att åtgärda. Förhoppningsvis ska det sysselsättningssamarbete som Nådendal, Pemar, Reso och Åbo inledde i höstas bära frukt.
Tillbaka till Nystad. Hur ska jobben tryggas på sikt? Utmaningen är den samma i Nystad som i hela bilindustrin.
I Tyskland förutspår det ekonomiska institutet Ifo att de flesta av de 900 000 arbetsplatserna inom landets bilindustri försvinner: de kan vara bara 300 000 är 2030, enligt Ifo.
En förklaring är rent teknisk: en elmotor har 25 delar, en förbränningsmotor kan ha över tusen. Enbart det innebär en möjlighet till kraftig automatisering, då elbilar blir allt fler (något som är sannolikt, i alla fall med nuvarande utgångsläge).
Samtidigt: enligt prognoser fördubblas antalet personbilar i världen fram till 2030. Kraftig ökning av efterfrågan, kraftig automatisering. Var hittar Nystadsfabriken sin plats under 2020-talet?
Regionala satsningar på utbildning och fortbildning är i nyckelroll. Det behövs sakkunniga som kan bygga bilar de närmaste åren, men framför allt behövs det de som kan ta fabriken in i nästa årtionde. Potentialen finns, eftersom efterfrågan på bilar bara växer – men det gäller att hitta rätt roll.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.