Växer så det knakar – nästan varje vecka är minst ett nytt höghus i Åbo aktuellt

Åbo bygger bostäder på löpande band just nu.
Bara den här veckan är bygglovsansökan för ett nytt höghus med nästan hundra bostäder aktuell på Lemminkäinengatan 17, liksom också flera större planer som gör det möjligt att bygga fler än bara ett höghus här och där.
Till sådana mer omfattande planer hör den så kallade Moriakullen, som också ska göra det möjligt att utvidga Kuppis Citymarket rejält.
Den nya planen som gäller Tranbackenområdet betyder bostäder för omkring 1 000 nya invånare. En del av dem ska bo i ett höghus i tolv våningar, som beskrivs som något som ska bli ett nytt landmärke.
Det samma gäller för ett motsvarande tolvvåningarshus i Tallbacken, där bygglovet beviljades för några veckor sedan.
Nya höghus ska det också bli på Bangårdsgatan i Åbo, där Egentliga Finlands förbunds gamla byggnad med tiden ska rivas för att ersättas med nya bostäder.
I samband med Bangårdens jätteutvecklingsprojekt planeras bostäder för 1 400 nya invånare.
Nyligen fick också mastodontplanen för en helt ny stadsdel vid köpcentret Skanssi klartecken – med bostäder för 2 300 nya invånare.
Också alldeles i centrum ska det bli fler invånare. Där är det aktuellt med detaljplaneändringen som gäller ”Freya”, det vill säga kvarteret mellan Humlegårdsgatan 3b, Kristinegatan 10a samt Universitetsgatan 24 och 26.
I och med den ska det bli möjligt att bygga ett nytt höghus och vindslägenheter för sammanlagt 60 nya invånare alldels invid gågatan i Åbo.
Invånarna i en del av de här bostäderna kommer att vara nuvarande Åbobor som flyttar från en större, äldre eller mindre lägenhet till en bostad som fyller de förändrade krav på boende som livets gång ställer.
Andra är helt nya Åbobor, som kommer från någon av kranskommunerna eller numera till och med från huvudstadsregionen.
Åbo växer så det knakar. Ofta på höjden, eftersom en förtätning av den befintliga stadsmiljön är ett nyckelbegrepp som gäller just nu.
Och ofta hittar man en plats för ett nytt höghus på en innergård där ett otränat öga bara ser plats för några parkeringsplatser, en bänk och kanske en liten sandlåda.
Men när husbolaget behöver pengar för rörrenovering eller liknande visar den lilla plätten sig vara en ypperlig plats för ett nytt bostadshus i flera våningar.
Stadsförtätning i all ära, men få finländare vill ändå ha grannen så nära inpå köks- eller sovrumsfönstret att bara själva glasrutan skiljer dem åt.
Och det är här förtätningens risker finns – nämligen att man bygger alldeles för tätt.
Klassiska konflikter är husbolag i grannskapet som klagar över att nya höghus blir för höga och skuggar de befintliga bostäderna eller försämrar deras utsikt.
Så bästa stadsplanerare, glöm inte bort svängrummen när ni ritar in nya bostadsområden och nya höghus på kartan.
Ett svängrum som är lite större än att invånarna måste ha armarna tryckta längs kroppen när de går ut på sin balkong, om det överhuvudtaget finns plats för någon sådan.
I dag kommer stadens nya generalplan upp till behandling i stadsmiljönämnden efter en bordläggning förra veckan.
Och om den godkänns i dag så kommer bläcket knappt att ha hunnit torka förrän en uppdaterad version börjar utarbetas för att staden ska kunna möta nya utmaningar och locka till sig ännu fler invånare.
Det är bra att det byggs nytt.
Samtidigt ställer alla nya inflyttare krav på service. Det behövs till exempel tillräckligt med platser (och personal) i daghem och skolor.
Växtvärk kan ta sig uttryck på flera sätt.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.