Vävda hantverkspärlor i Dragsfjärd – hembygdsföreningen lyfte lokala hantverkare genom utställning


Birgitta Ek (t.v.) och väninnorna Kristina Dahlkvist, Gunnevi Blankenstein och Karin Asplund med några av sina vävda hantverk utställda i Dragegården. Foto: Adrienne Westerback.
För två somrar sedan hyllade Dragsfjärds hembygdsförening trasmattan med en egen dag, och då hade alla intresserade möjlighet att bidra med sina egna verk till utställningen.
– Men nu är det meningen att föremålen inte bara ska vara mattor, utan fokus ligger på annat, säger föreningens ordförande Mona Fernelius.
De vävda produkterna finns placerade såväl inne i föreningens hus Dragegården som på linor ute på gården, och bland hantverken finns allt från borddukar och bordslöpare i olika färger, till lakan och olika konstverk.
Femton personer har anmält sig för att delta och enligt föreningens sekreterare Stig Söderström handlar liknande dagar om att framhäva lokala hantverkare.
– Vi arrangerar sådant här för att det är nödvändigt för verksamheten. Dagens utställning hör till föreningens område eftersom den lyfter traditionellt hantverk och samtidigt också bygdekulturen, förklarar han.

Hantverken hängde både innen och ute. Foto: Adrienne Westerback.
”Handarbete är en mångsidig och social syssla”
Birgitta Ek från Dragsfjärd hör till dem som har valt att ställa ut sina vävda föremål på fredagen.
– Jag gör det bland annat för att visa mitt eget intresse för handarbete, men också för att det är roligt att se andras verk, säger hon.
Med sig har Ek sina väninnor och tillsammans går de på vävkurs en gång i veckan under hösten och vintern.
– Jag tror jag snart har varit med på kursen i 15 år, och min syster i 30. Vi gör ju det för att det är roligt, men också för att det är socialt. Det är ett sätt att komma ut ur huset lite och umgås med andra, konstaterar hon.

Många olika färger och material bland de utställda föremålen. Foto: Adrienne Westerback.
Enligt Birgitta Ek och hennes väninnor är handarbete mångsidigt och de sysslar med olika former av det.
– Det är väldigt flexibelt och så delar man ju ofta ut produkterna till både familjemedlemmar och bekanta, säger Ek.
Till dagens utställning har de hämtat mindre vävda föremål.
– Lite har vi försökt variera färger och former, så att vi inte har hämtat precis likadana saker, men mönstren är nog ändå ganska lika.

Karin Asplund med Dragsfjärdsduken som vävdes av Edith Henriksson 1929. Foto: Adrienne Westerback.
Hembygdsföreningen har program från vår till höst
Dragsfjärds hembygsförening är verksam från vår till höst, och utöver utställningar ordnar de också en del historiska föredrag.
– I höst kommer vi att få höra om vad de arkeologiska utgrävningar i Ölmos har gett hittills, som föreningen har varit med och sponsrat, säger Mona Fernelius.
Säsongen avslutas ofta med någon utomhusaktivitet.
– Förra sommaren hade man möjlighet att komma hit och plocka sina egna solrosor som växte här bakom huset. I år finns det inte lika mycket av dem så vi har tänkt att vi istället ska plocka ärter.
Det hör också till att vi tar hand om vår blomsteräng, slår hö och lägger upp den på stör.
Dragegården är endast öppen under hembygdsföreningens programdagar.

Dragegården är Dragsfjärds hembygdsförenings gård. Foto: Adrienne Westerback.

Bland föremålen fanns också vävda konstverk. Foto: Adrienne Westerback.

Med lite kreativitet kan man väva det mesta. Foto: Adrienne Westerback.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.