Västanfjärds Mekaniska Verkstad på Kimitoön har ansökt om konkurs – ”Vi hade alldeles nyligen satsat på att bygga till, och så gick det så här”

Det är alldeles nyligen som det stod klart att verksamheten i Västanfjärds Mekaniska Verkstad, i Sundvik på Kimitoön, beklagligtvis inte längre kunde fortsätta och man ansökte därmed om att försätta företaget i konkurs.
Den största orsaken till konkursen är att man så sent som i fjol startade upp ett nytt bolag inom ramen för verksamheten, men att det dessvärre aldrig riktigt lyckades ta fart, förklarar företagets vd Oskar Jensén.
— Vi hade dessutom precis satsat på att utvidga verksamheten genom att bygga till i våra lokaler, så det är såklart tråkigt att det gick så här, säger han.
Varför det nya projektet inte riktigt kom i gång så som man hade hoppats på, kan Oskar Jensén tillsammans med sin pappa Henrik Jensén inte svara på med säkerhet.
En betydande förändring, och samtidigt troligen ett oförnekbart skäl, är hur som helst att priset på metallmaterial stigit i skyarna, med mer än 200 procent under ett knappt år, konstaterar de.
Henrik Jensén tar en intilliggande metallskiva, på endast någon kvadratmeter, som exempel: för bara några månader sedan kostade den 40 euro, nu är den värd 120 euro.
— Så det är ju förståeligt om folk antingen inte vill eller har råd att bekosta sina projekt, säger han.
En mångårig arbetsgivare som förloras
Hur mycket som coronapandemin kan beskyllas för prisernas kraftiga ökning anser de vara lite svårt att säga.
Det är ändå inget som drabbat enbart dem, utan är främst ett resultat av vad som händer ute på världsmarknaden i allmänhet.
— Det är inte bara metallen utan virkets kostnader stiger också, överallt. Om man jämför med att IT-företagens värde bara ökar så är vi väl kanske i fel bransch helt enkelt, säger Oskar Jensén.
Västanfjärds Mekaniska Verkstad har varit verksam sedan 1930-talet, berättar Henrik Jensén, som själv började jobba där år 1969.
— Då var jag på jobb tre dagar i veckan och de övriga tre gick jag ännu i skolan, säger han.
Knappt tjugo år senare köpte han verkstaden tillsammans med sin fru Gunnel Jensén, år 1986.
Ända fram till konkursen har det varit ett mångsysslande företag, med sin ursprungliga grund i metall- och VVS-arbeten, men som med åren anpassat och utvecklat sin verksamhet enligt behov.
Tills alldeles nyligen erbjöd verkstaden arbete till omkring tio personer och några sommarjobbare, vilket gjorde dem till en av de större arbetsgivarna i Kimitoön.
Enligt Oskar Jensén tog alla anställda nyheten om konkursen med lugn och han hoppas att de alla snabbt lyckas hitta nytt jobb.

Medan Henrik Jensén är pensionär har hans son Oskar fortfarande många arbetsföra år framför sig. Men tillsammans med sin fru har han sedan tidigare redan startat upp en privat firma som kommer att sysselsätta honom efter det här.
Nu hoppas han främst på att man lyckas hitta en intresserad köpare, men medger också att det nog kan bli svårt eftersom det är fråga om en så pass stor byggnad.
När Oskar Jenséns föräldrar köpte Västanfjärds Mekaniska Verkstad i mitten på 1980-talet var han själv inte gammal alls, och har därmed mer eller mindre vuxit upp med företaget i sitt liv.
Det är också uteblivandet av den, i såväl dess fysiska som innehållsmässiga form, som kommer innebära den största saknaden.
— Det är nog det som är det konstigaste, att den snart inte är vår mera. Pengar är trots allt ”bara” pengar, men det kommer nog vara väldigt annorlunda att verkstaden i sig inte finns och att man inte kan komma hit på jobb. Det har jag nog inte riktigt landat i ännu, medger han.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.