Förflytta dig till innehållet

Västanfjärds FBK sköter räddningsverkets nyaste oljebekämpningsbåt

Räddningsbåt vid en brygga. Bakom syns ett båthus med texten Västanfjärd FBK.

Räddningsbåt vid en brygga. Bakom syns ett båthus med texten Västanfjärd FBK.

En rejäl oljebekämpnings- och räddningsbåt (13,8 meter lång) ligger numera vid butiksbryggan i Västanfjärd. Foto: Emilia Örnmark


Egentliga Finlands räddningsverk strävar efter att ha en bra spridning på sina oljebekämpnings- och räddningsbåtar i landskapet. Genom riskanalys placeras båtarna där behovet uppskattas vara stort. Den allra nyaste båten har nyligen placerats i Västanfjärd, för att höja beredskapen mot gränsen till Hangö.
Räddningsverkets båt bemannas av Västanfjärds FBK, som också sköter det vardagliga underhållet.
— Systemet med avtalsbrandkårer har fungerat bra och vi är nöjda med det. De känner vattnen och kan använda båtarna, säger Juha Virto, räddningschef vid Egentliga Finlands räddningsverk.
Han är tacksam för att FBK:arna i Västanfjärd varit ivriga med att utbilda sig i att använda båten. Många av dem har under ett och ett halvt år gått en utbildning.

Nio FBK-skeppare i Västanfjärd

Redan hösten 2018 fick kåren förfrågan från räddningsverket gällande båten. Eftersom man hade tillräckligt många frivilliga för att bemanna den, kunde båten tas emot. Inom kåren finns nu nio skeppare och resten av styrkan kan fungera som däcksmän.
Totalt 15 personer i Västanfjärd kan rycka ut på uppdrag.
— Vi är en mix av yrkessjöfarare och folk som i samband med sitt yrke kör båt, säger Niklas Gustafsson, som är ansvarig skeppare för den nya båten.
Tanken är att båten snart ska kunna tas i användning för räddningsarbete. Den anlände till Västanfjärd veckan innan midsommar.
— Nu övar vi två gånger i veckan att köra och hantera båten, säger Gustafsson.

Man sitter vid förarplatsen inne i en båt

Niklas Gustafsson är ansvarig skeppare på den nya båten. Foto: Emilia Örnmark

Många nya finesser och användningsområden

Det här betyder att byns brandkår nu har två båtar, eftersom man sedan 2001 haft sin egen räddnings- och brandbåt i användning.
— Båtarna kompletterar varandra, säger Gustafsson.
Han var med om att köra hem den nya båten från varvet i Borgå. Förutom oljebekämpning har båten förstås också andra egenskaper. Liksom den gamla båten fungerar den för släcknings- och räddningsarbeten i skärgården.
— Med den nya båten kan vi transportera ambulanspersonal och så får vi in en bår från rampen i fören, säger Gustafsson.
Han visar hur båren sedan på skenor kan dras ända in till bakre delen av styrhytten, där sittplatser finns för ambulanspersonal likt bak i en ambulans. Båten har också plats för en fyrhjuling med släp, vilket gör det smidigt att få brandslangar med sig.

Räddningsbåt framifrån. Rampen är nerfälld. I fören gott om utrymme.

Rampen i fören kan fällas ner. Här kan man köra ombord t.ex. en fyrhjuling. Foto: Emilia Örnmark


Utrustningen är också till övriga delar av helt annan klass. Här finns plats för två navigatörer och här finns radar, elektroniskt sjökort, ekolod och värmekamera.
Maskinstyrkan är 500 hästkrafter och maxfarten 32 knop. Båten är 13,8 meter lång.
Ett litet pentry finns i båten, med kokplatta och mikro. Båten har även toalett.
Pentry inne i en båt.

Pentry. Här finns också bekvämlighetsutrustning som micro och toalett. Foto: Emilia Örnmark


 
Plats för en förare på vardera sida av båten. Skärmar och annan elektronik syns.

Plats för två navigatörer. Foto: Emilia Örnmark


Åtta likadana båtar finns i Egentliga Finland, plus fyra lite större. Beredskap finns för oljeolyckor på upp till 20 000 ton. Enligt Virto sker årligen cirka 60 oljeolyckor på vattenområden (inklusive insjöar) i Egentliga Finland.

Uppdragen till sjöss ökar

Ungefär en tredjedel av Västanfjärds FBK:s uppdrag finns till sjöss. På tre till fem minuter är man iväg från stationen och vidare ut med båten.
— Det finns mer och mer folk i skärgården, som stannar allt längre på sina stugor, säger Gustafsson om det utökade behovet.
Antalet uppdrag per år är ungefär 50. Några gränser för vart Västanfjärd FBK rycker ut finns inte i dag mera, utan man har uppdrag på hela ön både på land och till sjöss.

Fler frivilliga lockas av den nya båten

Båtnyheten verkar vara ett dragplåster för FBK-verksamheten, för vilken man för övrigt har svårigheter att rekrytera nya frivilliga till.
En av de frivilliga brandkårsmedlemmar som gick med i verksamheten då det blev aktuellt med kurs om den nya båten är Jörgen Huldén.

Fyra män framför en räddningsbåt

Då ÅU hälsade på var den här gruppen i tur att öva köra den nya båten. Från vänster: André Sundelin, Joel Stenström, Niklas Gustafsson och Jörgen Huldén. Foto: Emilia Örnmark


— Jag har intresse och erfarenhet av både båtar och skärgård, och dessutom är det här ett trevligt gäng, säger Huldén.
Han uppskattar chansen att få lära sig något nytt och att få bjuda på sin hjälpvilja.
Huldén har testkört den nya båten och tycker att den är fin och går bra och tyst.
— Utmaningen är att få den snyggt in till kaj, speciellt om det blåser, säger han.
Räddningsbåt i skärgården

Denna ståtliga båt startar från Västanfjärd om en olycka sker i skärgården. Foto: Emilia Örnmark


 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter