Vastaamoläckan: Polisen hör målsägande elektroniskt – oklart när misstänkt kan gripas

Centralkriminalpolisen (CKP) har kommit vidare i utredningen av dataintrånget vid psykoterapicentret Vastaamo, uppger polisen på onsdagen.
— Förundersökningen har framskridit avsevärt och polisen har en intressant utomeuropeisk utredningslinje, säger kriminalkommissarie Marko Leponen vid CKP.
CKP har under utredningen samarbetat med olika polisinrättningar både i Finland och utomlands.
Däremot kanLeponen intesvara på om ett gripande av en eller flera misstänkta kan ske om en vecka eller om ett år.
— Vi har ändå en stark tro på att det är möjligt att lösa det här fallet, säger han.
Den utomeuropeiska linjen
Markku Ranta-aho, kriminalöverinspektör vid CKP, säger att hela processen kan ta lång tid. Efter att förundersökningen är avslutad behöver även åklagaren tid för att väcka åtal.
— Om polisen skulle få klart utredningen om 2-4 månader kan det ta upp till ett år innan fallet går till domstol, säger han.
Enligt Ranta-aho finns det flera utredningslinjer, men just nu är den utomeuropeiska den starkaste.
— Det är möjligt att vi finner nya linjer. Men det är många saker som stöder just den här.
Enligt Ranta-aho har den har utomeuropeiska linjen varit aktuell i cirka fyra månader. Det är fortfarande osäkert om det handlar om en eller flera misstänkta.
— Det är omöjligt att säga, eftersom man på internet kan fungera under olika smeknamn eller på andra sätt dölja sin identitet. Det är också möjligt att använda någon annans identitet, konstaterar Ranta-aho.
Öppnar elektronisk blankett
Som en följd av dataintrånget vid Vastaamo läckte tusentals klienters personuppgifter ut på det så kallade Tor-nätverket.
Polisen vet i det här skedet om cirka 22 000 målsägande i fallet, men befarar att det finns tusentals som inte har polisanmältdet misstänktabrottet.
Polisen framhåller att det endast är genom en polisanmälan som brottsoffren kan bli hörda.
Målsägandena kommer i första hand att höras elektroniskt. På onsdagen lanseras en blankett på polisens webbtjänst för de personer som har polisanmält ärendet.
— Blanketten finns på polisens egen plattform där datasäkerheten har ombesörjts, säger Leponen.
Målsägande har tid till januari att fylla i blanketten. Brottsofferjouren erbjuder hjälp i processen.
Kriminalinspektör Tero Muurman framhåller också att polisen inte kommer att närma sig brottsoffren genom några andra kanaler. Får man någon annan slags inbjudan i polisens namn så är den inte äkta.
Sofie Fogde/SPT
Vastaamoläckan
Det var i oktober 2020 som polisen fick kännedom om ett omfattande dataintrång vid psykoterapicentret Vastaamo.
Centralkriminalpolisen har utrett dataintrånget sedan hösten 2020. Fallet utreds som grovt dataintrång, grov utpressning och grovt spridande av information som kränker privatlivet.
Dataintrånget ledde till att känslig information om tiotusentals klienter läckte ut på Tor-nätet. Både Vastaamo och psykoterapicentrets klienter utsattes för utpressning.
För tillfället känner polisen till omkring 22 000 målsägande. Enligt polisen kan Vastaamoläckan vara den mest omfattande dataskyddsläckan i finländsk historia.
I oktober i år förbjöd Högsta domstolen användningen av känsliga klientuppgifter i samband med undersökningen av dataintrånget hos Vastaamo.
Vastaamo är inte längre verksamt. Psykoterapicentret försattes i konkurs i mars i år. Innan konkursen hade företaget Verve tagit över Vastaamos verksamhet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.