”Vårt namn står aldrig på produkten” – tech-doldis har öppnat filial i Åbo

När techbolaget Sade Innovations i Salo nyligen skulle öppna en filial i Åbo föll valet på KOP-kolmiobyggnaden vid salutorget.
– Det här var den första lokalen där alla tänkte ”yes!”, säger marknadschef Petri Hirvonen.
Kollegerna Henry Lockmer, kontorschef, och Juha Kuosa, vd, säger att hyran inte är högre här än i Kuppis nybyggen. Och centrum är alltid centrum, med bra lunchalternativ.
Men varför Åbo? Några i personalen bor här, företaget kan nå nya kunder – och så är det lättare att rekrytera nytt folk.
– IoT Campus i Nokias gamla lokaler i Salo fungerar nog bra för forskning och utveckling. Där finns ett hundratal företag. Men nästan alla duktiga ingenjörer som är kvar i Salo efter att Nokia och Microsoft stängde har redan jobb, säger vd:n Kuosa.
Vi gläds när kundernas produkter säljer bra, men vi går inte i konkurs om de inte gör det.
Vd:n Juha Kuosa
Jobbar med ”sakernas internet”
Sade Innovations levererar system för fjärrövervakning och -styrning av apparater.
Ett exempel är Salo Solars solpaneler. Sade Innovations sensorer och kretskort finns i små burkar med ett sim-kort. De registrerar allt från panelernas energiproduktion till ovanliga väderfenomen eller fel i panelerna. Informationen skickas via en molntjänst till en app eller ett användargränssnitt på webben där kunden kan övervaka och styra panelerna.
– Vi kan sköta alla led mellan apparaten och telefonen, både elektronik och mjukvara. Vi kan garantera att alla delar i kedjan är kompatibla med varandra, säger Hirvonen.
Bolaget har levererat elektroniken, molntjänsterna och appen till inhemska Deep Sensing Algorithms apparat för att diagnosticera coronasmitta med blåstest.
Sade Innovations är även med i ett stort pilotprojekt för att bygga in 5G-stationer i ”intelligenta lyktstolpar”. Stolparna behöver reservkraft om det blir elavbrott. Men inne i stolparna kan det bli hett eller fuktigt eller iskallt. Sade Innovations bidrar med mjukvaran och elektroniken som med bland annat fläktar ser till att klimatet är bra för reservbatterierna.
– Och om någon till exempel öppnar serviceluckan i en stolpe plingar det till i telefonen, säger Lockmer.
Bolaget är alltid underleverantör. Det står aldrig ”Sade Innovations” på produkterna. Andra får äran – eller besvären, säger Kuosa.
– Vi är i en fin sits. Vi gläds när kundernas produkter säljer bra, men vi går inte i konkurs om de inte gör det.
– Men vi kan inte bli miljonärer heller! skrattar Hirvonen.

Nokiabakgrund
Att de gillar sin position har säkert med deras historia att göra.
Nästan alla i Sade Innovations har Nokiabakgrund. När Nokia stängde ner i Salo tog personerna bakom Sade Innovations vägen via startuppen Nuviz.
Nuviz tog fram en enhet med gps, musik- och kommunikationssystem och display för motorcykelhjälmar. Den kom ut på marknaden, sålde i flera tusen exemplar – men det räckte inte för att Nuviz skulle överleva.
Det blev samarbetsförhandlingar och de anställda bestämde sig för att de inte kan splittra sitt fina, kunniga gäng. De satsade ett par hundra euro var för att grunda Sade Innovations i slutet av 2017.
– Jag var den första som flyttade till Sade Innovations, säger Kuosa. Ett par månader tog jag inte ut lön, men sedan har vi alltid gått på plus. Vi har aldrig haft en enda euro i lån.
Mjukvara kräver inget stort kapital, konstaterar Hirvonen.
– Genast du ska tillverka en hel produkt med mekanik och så vidare måste du köpa komponenter och betala i förskott. Men då vi inte själva tillverkar produkter behöver vi inte de där 10 miljonerna i startkapital.
Personalägt
Under sina fyra första år har bolaget haft cirka 100 uppdrag för ett 60-tal kunder. De har ofta handlat om fordon, husteknologi eller hälsoteknologi. System för att övervaka och styra belastningen i elnät blir troligen en framtidnisch.
Nu jobbar Sade Innovations bland annat med sitt största utländska projekt hittills, för en kund i USA. För bolag i USA är experter i Europa förmånliga, säger de.
Ett uppstartsföretag med luft under vingarna, verkar det som – men helt utan stora investerare i ryggen. Tvärtom ägs Sade Innovations av alla 28 anställda. De äger cirka 3 procent var av bolaget. Alla nya anställda blir delägare när de har jobbat i företaget ett år.
– Vi har inte den där ena storinvesteraren som snabbt vill få ut mycket av bolaget. Vi kan växa i egen takt, säger Lockmer.
Vd:n Kuosa säger att delägarskapet har många fördelar.
– Jobbet blir aktivare och strukturen och penningflödena tydligare. Intäkterna fördelas på de anställda. Vi kan betala ut bonus och satsa på bra sociala förmåner såsom motionssedlar.
Om någon anställd inte skulle vilja vara delägare finns en klausul för hur bolaget köper tillbaka andelen. Den används också om någon lämnar företaget.
Men hittills har bara två anställda lämnat Sade, säger de – och den ena återvände senare.

Vill växa i egen takt
Vid det nya Åbokontoret arbetar nu fem personer och en sjätte är på väg. Målet är att växa med 3–5 personer i Åbo i år.
Henry Lockmer säger att man hittills bara rekryterat folk som man redan känt till.
– Vi är noga med rekryteringarna, speciellt som vi alla är delägare. Nu i början söker vi de som redan har erfarenhet. Men vi är nog också intresserade av yngre och studerande, till exempel för praktik och sommarjobb. Här i Åbo finns ju högskolorna.
– Men hos oss måste man även kunna diskutera med kunderna. Det är inte alla kodare så bra på, påpekar Kuosa.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.