Vårt mörker kan säljas

Skärgårdshavet är en väl bevarad hemlighet. Påståendet låter väldigt besynnerligt, inte sant? En hemlighet? Då det gäller målgruppen för det här påståendet inser man ändå lätt att allas vår vackra skärgård kan sägas vara en sådan: Meningen hittas i Travel+Leisure-resemagasinets lista över ”de 50 bästa resemålen 2018”.
Skärgårdshavet och Köpenhamn är de enda nordiska resmålen som turismmagasinet har tagit med. Inget från Sverige, Norge eller Island. Trevligt. Vi tvingas kanske ändå nedtona betydelsen något. Det handlar om bara några hundratals tecken och med bara två länkar. Den ena leder till Saluhallen i Åbo, vilket i och för sig inte är illa: ”Här är laxen färsk och smakstark som en sommartomat.”
Vi antar att folk härifrån får googla sig vidare till skärgården på egen hand.
Enligt texten har tidpunkten aldrig varit lägligare för att besöka Skärgårdshavet. Detta tack vare Norwegians flyg och det fantastiska restauranglivet i Åbo, på lämpligt nära avstånd. Och så har vi ju norrskenet! Andra länken går till en sida om norrsken.
Norrsken och Skärgårdshavet är sådant som vi sällan kopplar samman. Trots att det ena är en vintergrej, det andra handlar om sommar, så är det väl en del av samma finska exotik.
Restipset är formulerat så som dylika brukar vara: Res dit, innan det är för sent (ungefär). Lite som alla andra ”hemlisar”, platser dit man bör skynda sig innan alla andra fått ögonen upp för dessa sista pärlor.
Tankarna går till thailändska ön Kho Phi Phi, som upplevde en turistrusch efter filmen ”The Beach”. Å andra sidan fanns det gott om turister på Phi Phi-öarna också tidigare. Men storyn om det unika går hem, den får turister att känna sig privilegierade.
Hur som helst kan vi anta att Skärgårdshavet knappast drabbas av någon uttrycklig turistrusch enbart som en följd av Travel+Leisure-artikeln. De flesta som kommer till Finland förblir en udda minoritet i sina egna länder. Oftast åker de dessutom bara runt i grupp och ser ren och fjäll endast genom bussfönster.
Vi kan minnas hur många var rädda för att tyskarna skulle köpa alla våra stugor då gränserna öppnades i och med EU. Men väldigt få utlänningar har köpt något. Problemet är väl närmast det motsatta, det finns inte köpare för alla underutnyttjade stugor: Som bäst är över 3 000 fritidshus till salu på sajten Etuovi.
Krasst sett finns det såklart också gränser för vad Skärgårdshavet kan ta emot i turistväg, så det är väl bara bra om Travel+Leisure inte lockar hit fler än några hundratal. När man kollar in magasinets 2 272 andra träffar på sökordet ”Finland” verkar det som om vår skärgård i det stora hela är så gott osynlig.
I den korta textsnutten finns ändå något som är bra att beakta. Det handlar om samma element som har påtalats på de lokala framtidsverkstäder som nyligen har ordnats på olika håll i skärgården: Turisterna behöver kanske inte bli fler under sommaren, men säsongen kunde gott bli längre.
Travel+Leisure noterar subarktisk glamour och mörka vinterdagar.
VåRt mörka hav och kylan kan säljas. De flesta av oss är kanske väldigt sommarfokuserade då det gäller ledigheter, men det som vi upplever som jobbiga årstider kan vara ack så lockande för andra. Förenklat sagt: Om de betalar för att frysa i norr så kan de väl frysa och vara glada också i skärgården?
Det finns Lapplandselement som kunde flyttas som sådana till Skärgårdshavet. Tänk er möjligheten att somna in under en glaskupol på en udde eller ö? Solen har lagt sig för länge sedan och Vintergatan har installerat sig. Skenet från månen gör havet oändligt fascinerande; snö eller regn skadar inte heller, eftersom stormar också lockar. Skärgårdens vår och höst är precis lika vackra i utländska besökares ögon, om inte vackrare.
Det som görs dagstid behöver inte heller vara något förskräckligt komplicerat. Ta med dem med ut och lägg nät. Traska omkriing på en ö, vittja sedan näten. Kocka och ät. För många européer är redan det här en väldigt unik och prisvärd upplevelse. Om småföretagare dessutom går samman och skapar allt-bakom-ett-klick-paket, så blir det fint.
Så har vi marknadsföringen. Varför inte göra som så många andra städer? Värva resebloggare och låt dem vistas en vecka i den miljö som behöver synlighet. Några centraleuropeiska bloggare – helst med natur och friluftslivsliv som tema, och med en lämpligt stor (enorm) publik – kan nå den nischade grupp som lockas av höst, vinter och vår. Det hela kunde vara ett samarbete mellan Pargas och Kimitoön, men kanske också med Åland, som har samma säsongsförlängningsbehov. I det som vi kan kalla” rekommendationsekonomin” kan bloggare vara de exakt rätta skärgårdssäljarna då det gäller de turistglesare månaderna.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.