Förflytta dig till innehållet

Värmeböljor tär även på dem som jobbar inomhus – trivseln och produktiviteten sjunker

Några papper och en dator på ett bord samt överkroppen av personen som sitter vid datorn.

Några papper och en dator på ett bord samt överkroppen av personen som sitter vid datorn.

Också de som arbetar inomhus lider av hettan. ÅU-foto


Arbetshälsoinstitutets färska undersökning visar att arbetsförmågan försämras även hos dem som jobbar inomhus då sommarvärmen är som högst. Var femte arbetstagare som deltog i undersökningen upplevde att värmeböljor tär på både produktiviteten, funktionsförmågan, arbetsmotivationen och trivseln på arbetsplatsen.
Dessutom kan hälsoproblem som redan pinar arbetaren försämras ytterligare av värmen, meddelar Arbetshälsoinstitutet.
I tidigare undersökningar har endast värmens påverkan på dem som jobbar utomhus undersökts. För första gången beaktas nu de som spenderar sin arbetsdag inomhus.
Arbetsplatser där inomhustemperaturen sommartid kan bli mycket hög är exempelvis tvättinrättningar, restauranger och sjukhus. Under förra sommaren steg exempelvis temperaturen i en del tvättinrättningar till över 31 grader, medan den relativa fuktigheten var mellan 40 och 50 procent.
En restaurangkock står och steker.Arbetshälsoinstitutet

Restauranger hör till de arbetsplatser där temperaturen inomhus kan bli mycket hög sommartid. Även i tvättinrättningar och sjukhus är det ingen ovanlighet med höga innetemperaturer. Foto: Arbetshälsoinstitutet

Modell för att minska värmebelastningen

Den färska undersökningen genomfördes som en enkätundersökning i två tvättinrättningar och på ett sjukhus.
— Enligt enkäten i undersökningen upplevde majoriteten, sammanlagt 87 procent, av tvättinrättningarnas arbetstagare att värmen är ett problem på sommaren, säger specialforskare och forskningsledaren Sirkka Rissanen från Arbetshälsoinstitutet i ett pressmeddelande.
— Arbete i heta förhållanden är särskilt svårt för personer som lider av till exempel hjärt- och kärlsjukdomar.
Nästa steg i undersökningen är att reda ut den subjektiva upplevelsen av värmetolerans och även ta fasta på vilka faktorer på arbetsplatsen som inverkar på värmebelastningen. Med stöd av undersökningsresultaten strävar forskarna sedan till att utveckla en modell för hur arbetstagarnas värmebelastning och nedgången i arbetets produktivitet kan minskas framöver.
SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter