Förflytta dig till innehållet

Världens överkonsumtionsdag infaller i dag – finländarna hade gjort slut på resurserna redan långt tidigare

NASA/Joshua Stevens
Världens överkonsumtionsdag infaller i dag.

I dag, den 1 augusti, infaller överkonsumtionsdagen. Dagen symboliserar den dag på året då världens befolkning har förbrukat sin del av jordens ekologiska resurser som borde ha räckt till för hela kalenderåret.

Det är nätverket Global Footprint Network som årligen räknar ut datumet utgående från data som produceras av FN.

I fjol inföll dagen en dag senare, den 2 augusti.

Enligt motsvarande jämförelse inföll världens överkonsumtionsdag den 25 december år 1971, den 20 november år 1981, den 20 oktober år 1991, den 13 september år 2001 och den 6 augusti år 2011. Sedan dess har dagen i princip hållits konstant och infallit i början av augusti.

Det enda undantaget de senaste åren skedde år 2020 då coronapandemin påverkade främst resandet så att dagen inföll två veckor senare, den 16 augusti.

Finländarna hade gjort slut på resurserna redan i april

För Finlands del inföll överkonsumtionsdagen i år redan den 12 april, vilket i och för sig är tolv dagar senare än året innan då motsvarande dag inföll den 31 mars år 2023.

Det är samma organisation som räknar ut de nationsvisa överkonsumtionsdagarna då jordens resurser skulle vara slutförbrukade för det årets del om hela mänskligheten skulle följa respektive lands genomsnittliga konsumtionsvanor. Där ligger Qatar (med omkring 2,9 miljoner invånare) i topp med 11 februari som överkonsumtionsdag medan Kirgizistan (med omkring 6 miljoner invånare) landar på den 30 december.

För befolkningen i 56 länder i världen skulle jordens resurser enligt kalkylen räcka för ett helt år.

– Då man ser till de nationsvisa resultaten ligger Finland ofta nära toppen, både sett till hela världen och Europa. Staten borde ta sitt ansvar och bygga en bestående välfärd genom att styra konsumtionen mot en mer hållbar nivå, säger Världsnaturfonden WWF:s rådgivare Jussi Nikula i ett pressmeddelande.

En stor del av det ekologiska fotavtrycket som finländarna står för sker utanför Finlands gränser. Som ett exempel konstaterar WWF att cirka 40 procent av den landareal som krävs för att producera finländarnas matvaror ligger utomlands.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter