Världens ledare möts i New York – här är toppfrågorna och Finlands prioriteringar

FN:s generalförsamling har samlat ledare från världen över i New York. President Sauli Niinistö, utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) och Ville Skinnari (SDP), utvecklings- och utrikeshandelsminister, representerar Finland.
En mängd aktuella frågor diskuteras i New York. Helena Laukko, verksamhetsledare för Finlands FN-förbund, nämner ändå coronapandemin som det största samtalsämnet.
— Det finns enorma skillnader i hur pandemin påverkar människor. Globalt har 43,5 procent av befolkningen fått minst en dos vaccin, men i utvecklingsländer är motsvarande siffra bara 2 procent, säger Laukko.
Enligt Laukko är det fråga om ett mycket konkret gemensamt säkerhetshot, samtidigt som det råder stor ojämlikhet mellan olika länder.
— Generalförsamlingens förmåga att nå samförstånd om hanteringen av pandemin kommer att inverka på en rad olika sektorer.
Ledarnas tal är inför generalförsamlingen väcker ofta uppmärksamhet. Laukko nämner Brasiliens president Jair Bolsanaro, USA:s president Joe Biden och förstås Finlands Sauli Niinistö som intressanta talare under generalförsamlingens första dag.
Men mötet handlar också om informella tillställningar och försök att påverka internationella politiska frågor. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson höll till exempel ett icke offentligt möte på måndagen för att försöka höja ambitionsnivån för globala klimatåtgärder.
Storbritannien står värd för FN:s klimatmöte i Glasgow i november.
— De politiska mötena på hög nivå brukar hållas de två första veckorna. På det sättet försöker man skapa politisk vilja och mandat för kommittéarbetet som pågår nästan hela året.
Laukko är nöjd över att Finlands regering visar ett tydligt stöd för internationellt samarbete, bland annat genom finansiering och i Utrikesministeriets linjedokument som publicerades i augusti.
— Jag hoppas att Finland fortsätter ta initiativ i internationella frågor, säger Laukko.
Finlands prioriteringar
Sauli Niinistö kommer bland annat att tala på ett möte om livsmedelsförsörjning. Pekka Haavisto har mer akuta frågor på sitt bord, bland annat Afghanistan, men kommer också att fokusera på bland annat fredsmedling och teknologisk utveckling. Ville Skinnari har bland annat klimatinnovationer och cirkulär ekonomi på agendan.
Utrikesministeriet har publicerat en video där utrikesminister Pekka Haavisto berättar om Finlands tre högst prioriterade frågor i New York.
— För det första, kampen mot covid-19. Jag tror att vi behöver ta kampen på global nivå, säger Haavisto.
Han nämner också åtgärderna mot klimatförändringen och situationen i Afghanistan.
— Det är väldigt viktigt att garantera flickors och kvinnors rättigheter i Afghanistan.
Finland gör också kampanj för att väljas in i FN:s råd för mänskliga rättigheter under mandatperioden 2022–2024. Själva valet lär ske i mitten av oktober och det ser lovande ut eftersom det är lika många kandidatländer som det finns platser i rådet.
”Unikt organ”
Generalförsamlingen är i första hand ett politiskt organ. Hur stor inverkan besluten har i praktiken beror på hur stor vilja det finns på nationell nivå att förbinda sig till målsättningarna, säger Viljam Engström, forskningsledare i folkrätt vid Åbo Akademi.
— Målsättningarna om hållbar utveckling är ett gott exempel på arbete som fått stor genomslagskraft. Samtidigt finns en hel del beslut som mer eller mindre faller i glömska, säger Engström.
FN:s generalförsamling kan inte fatta juridiskt bindande beslut och kritiseras ofta för att vara ineffektiv. Å andra sidan finns också en oro för att internationella organisationer ska minska på staternas självbestämmanderätt.
Enligt Engström har generalförsamlingens roll alltid diskuterats och kritiserats, men fortfarande är strukturen så gott som likadan som då den skapades på 1940-talet.
— Man glömmer ofta att FN:s generalförsamling är det enda organet där alla världens stater kommer samman för att diskutera globala frågor. Generalförsamlingen har mandat att diskutera vilka frågor som helst och är på det sättet ett ganska unikt organ.
Generalförsamlingen och säkerhetsrådet är de FN-organ som oftast väcker mest uppmärksamhet, men enligt Engström handlar FN också om en enorm insats på gräsrotsnivå.
— Utan det mellanstatliga systemet vi har så tror jag att vi hade varit i en mycket sämre ställning.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.