Världens garvningselit samlad i Kimito – se video från modevisningen

Den ena ännu mer imponerande skinnkreationen än den andra svänger runt på golvet i församlingshemmet i Kimito. Här var det modeshow!
Det är skor av älgöron, det är en väst av en häst som gick bort i unga år, rockar av renskinn, en väska av tvättbjörnsskinn, en omvändbar päls i rävskinn, en halsdekoration av älgskulderblad, en kjol av fiskskinn och mycket mer.
I Brusaby, Kimito pågår under helgen ett internationellt garvningsseminarium med sjuttio yrkesgarvare från närmare tio olika länder. För att nämna några exempel finns här folk från New Zeeland, Canada, Österrike, Storbritannien, USA, Ukraina, Belgien, Estland och Norden.
Brittiska Theresa uppskattar branschsnacket
– Det här är helt fantastiskt! Föreläsningarna har varit bra och arrangemangen är otroligt välskötta. Ett sådant här evenemang är en ovanlig möjlighet – vi är bara ungefär hundra garvare i världen, säger Theresa Emmerich Kamper, professionell garvningslärare från Storbritannien.
Dagen till ära är hon klädd i en rock av renskinn och fjällräv, som hon tillverkat för riktigt kalla förhållanden.

Emmerich Kamper förklarar att det bästa här är att träffa kolleger och likasinnade. Man kan dela med sig av information, i stället för att alla ska uppfinna hjulet på nytt. Att få sitta kring elden och prata med dem uppskattar hon mest.
– Här kan man prata om sådant man inte annars hör runt köksborden, till exempel hur hårt det där hästskinnet faktiskt är att jobba med! säger hon.
Liksom de flesta andra har hon rest hela vägen till Kimitoön enkom för seminariet.
Många är här genom sin kontakt till lokala skinngarvarmästaren Hanna Nore, som är en riktig kändis inom garvningsvärlden.
I efterhand har man dock byggt på med en internationell garvningsvecka med femton deltagare, då många väl har rest den långa vägen.

”Allting blev bättre än jag kunde drömma om!”
Nore fungerar som seminariekoordinator. Seminariets syfte är att bidra till ökat samarbete mellan idkare inom branschen samt att öka kännedomen om ekologiska, etiska och hållbara arbetsmetoder för den stora allmänheten.
Hur kom du på att dra i gång det här?
– 2009 var jag på ett motsvarande seminarium i Sverige. Jag var både imponerad och fascinerad och glad över möjligheten att dela kunskap och träffa andra i branschen. Seminariet blev inte av på nytt fast det skulle ordnas med fem års mellanrum så då tänkte jag att nu ordnar jag!
Ett så gott som klart program var uppbyggt år 2020, men det fick man sätta på hyllan på grund av coronan.
– Men nu äntligen blev det av! Och allting är ännu bättre än jag kunnat drömma om, gläder sin Nore.
Brusaby en given plats
Att seminariet skulle ordnas just i här var givet, eftersom Nore bor på ön och dessutom har sitt undervisningsgarveri i Brusaby. Här finns dessutom internat och stor matsal som kommer väl tillpass för kursdeltagarna.
Nore är stolt över det helgprogram hon byggt upp. Föreläsningar med sakkunniga från hela världen varvas med samvaro, middagar, stunder vid lägerelden och en utställning av deltagarnas hantverk.
Seminariet livsviktigt för branschen
En av de jämförelsevis kortväga deltagarna är Iri Raudaskoski, som är bosatt i S:t Mårtens. Han är utbildad artesan med inriktning på forntida tekniker och har sedan dess deltagit i fyra kurser med Hanna Nore. I dag är han stolt över förtroendet att få hjälpa till med arrangemangen.
– Seminariet är livsviktigt för den här lilla branschen.

Han lyfter gärna fram garvningen som en bransch i tiden och där tanken om hållbar konsumtion fungerar.
Han skulle dock gärna se ett samarbete med lokala jägare, för att ta tillvara så mycket som möjligt av djuren. Om man flår djuret fel är en onödigt stor del av skinnet oanvändbart. Raudaskoski bär i dag shorts av getskinn sydda med tråd av rådjursskinn och en väska av mårdhunds- och renskinn.
– Shortsen är mitt andra projekt hittills. Tanken är nog att det är byxor som ska vara i användning, säger han.
VNF är arrangör
Som arrangör för seminariet står Västra Nylands folkhögskola (VNF). VNF har en rätt diger kursverksamhet kring skinngarvning i Brusaby sedan flera år, som Nore har startat.
Rektor Henrik Grönroos är på plats och förklarar att då Axxell lade ned sin folkhögskola år 2018 kunde VNF börja driva den verksamheten även i Åboland.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.