VårKultur lockar med rekordmycket program — allt från dans och film till matkurser under flera veckor i april


Anna Edgren från Åbo stad och Lena Långbacka vid Sydkustens landskapsförbund hör till huvudarrangörerna för VårKultur. Foto: Emma Strömberg
Ungefär 50 aktörer i hela Åboland är med och arrangerar året VårKultur.
– Det är rekordmycket program i år, säger Lena Långbacka på Sydkustens landskapsförbund.
Landskapsförbundet koordinerar VårKultur tillsammans med kultursektorn i Pargas och Kimitoön och den svenska fritidssektorn i Åbo.
Årets tema är mat. Långbacka reflekterar över att temat kan ha bidragit till det stora intresset att medverka.
– Det är ett tema som inbjuder till många olika typer av evenemang, säger Långbacka.
Och på programmet finns verkligen allt mellan himmel och jord, allt från filmvisning, dans och teater till matlagningskurser, närmatsmässa och högläsning med temat mat.
Vårkultur inleds lördagen den 6 april med bland annat glutenfri och vegetarisk matlagningskurs i Pargas och husmodersskolans 70-årsjubileumsmiddag i Sagalund i Kimito.

Studerande i konstvetenskap vid Åbo Akademi har gjort ett fruktkonstverk inspirerat av Giuseppe Arcimboldos klassiska fruktporträtt. Foto: Emma Strömberg
Samma kväll ordnas det också en middag hemma hos Margo Bobrowska-Hägerstrand på Biskopsgatan i Åbo. Man kan delta både i matlagningskursen innan middagen eller bara komma till middagen. I anslutning till middagen berättar Mariella Lindén berättelser och myter kring mat och liv.
I Korpo kan man samma kväll provsmaka en vandringsmeny på restaurangen Back Pocket i Korpo. Restaurangen har tagit fram ett förslag till meny för pilgrimsvandrare längs med den nya pilgrimsrutten S:t Olav Waterway. Tisdagen den 9 april kan man provsmaka på vandringsmenyn i Pjukala i Pargas.
Matpoesi
Flera evenemang fokuserar på vegetarisk kost. I Dalsbruks skola kan man gå en kurs i hur man lagar en vegansk festbuffé måndagen den 8 april. På Bokens hus i Åbo hålls lördagen den 13 april en eftermiddag och kväll i poesins och matens tecken. Först läses matrelaterad poesi och alla deltagare får delta med egna fynd på temat. Sedan blir det föreläsning om vegetarianismen ur ett historiskt perspektiv, samt om läget idag. Dagen på Bokens hus avslutas med att deltagarna tillreder en gemensam måltid.
Ätande och berättande förenas i flera program. På berättarcaféet ”Bord duka dig!” på Tiljan i Åbo Svenska Teater den 11 april kommer ett modernt stilleben att stå uppdukat. Deltagarna får äta upp stillebenet medan de lyssnar på berättelser kring mat och ätande.
Guidning om spritsmuggling
Under en guidad promenad i Åbo den 10 april får deltagarna veta om hur man handlade mat för några decennier sedan. I Korpo kyrkby blir det guidad vandring i spritsmugglaren Hjalmar Mäkeläs fotspår torsdagen den 11 april.
Under Foodjam i Axxell i Pargas lördagen den 13 april testar deltagarna tillsammans hur råvaror kan tillredas, kombineras och smaksättas.
Mat och musik kombineras bland annat under en tango-, tapas- och jazzkväll i Manegen i Pargas lördagen den 6 april. Pargas Amatörorkester och Archipelago Small Band bjuder på argentinsk tango och jazz.
Det ordnas flera filmvisningar i hela Åboland som en del av VårKultur. Bland annat visas den indiska filmen ”The Lunchbox” i Pargas torsdagen den 11 april och en vecka senare i Korpo.
Filmen ”Final straw” visas både i Pargas den 9 april och i Åbo den 18 april.
Hela programmet finns på VårKulturs hemsida.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.