Förflytta dig till innehållet

Varje balkongras är ett ras för mycket, också i Åbo

kvinna med glasögon och randig topp

Det är lätt att föreställa sig känslan av panik när ens balkong plötsligt rasar, mer eller mindre under fötterna på en.

Skulle det handla om något gammalt kråkslott skulle det kanske vara lättare att förstå.

Men speciellt då det sker i ett relativt nybyggt höghus är frågetecknen många.

I juni i fjol skapade det relativt nybyggda höghuset på Amiralitetsgatan i stadsdelen Slottsfältet i Åbo rubriker för första gången då en av balkongernas botten plötsligt gav efter och rasade till marken.

I måndags var det dags för följande ras från en annan av balkongerna i samma hus. Den här gången rasade bottnen delvis och en stor gipsskiva föll till marken.

LÄS OCKSÅ

Balkongerna har varit i användningsförbud sedan det första raset.

Anmärkningsvärt är att huset inte är speciellt gammalt. Det stod färdigt 2018.

Höghusets byggherre och ägare Lakea Oy:s vd säger till Turun Sanomat att företaget har låtit göra en konditionsgranskning av balkongerna. Enligt den verkar det som om isoleringen ovanför balkongerna och som ska skydda mot regnvatten inte har klarat av sin uppgift. Därför har det läckt in vatten i balkongens strukturer.

Som en följd av att det har funnits vatten på fel ställe har balkongens bottenplatta sugit i sig vatten, vilket småningom har fått skivans fästen att ge efter.

Reklamationer till underleverantören har inte lett någon vart och därför ansöker företaget nu, enligt Turun Sanomat, om bygglov för nya balkonger.

Tidningen skriver också att det har hittats bitar av byggnadsmaterial från balkongen i närheten av raset. Bland dem fanns också bitar av gipsskivor som främst ska användas i mellanväggar för att förhindra att eldsvådor sprider sig. Däremot borde sådana skivor inte användas utomhus eller utsättas för fukt.

I augusti i fjol rasade en betydligt tyngre skiva då ett betongelement föll rakt ner på Helsingforsgatan från ett höghusbygge. Enligt Regionförvaltningsverkets rapport om olyckan en månad senare hade de som höll på att montera elementet inte rätt utbildning och säkerhetsföreskrifterna försummades.

Här handlade det om ett element som vägde cirka 6,8 ton.

Lastbilschauffören som råkade passera platsen då elementet föll rakt ner på den livligt trafikerade gatan hade minsann en rejäl änglavakt.

När Regionförvaltningsverket listar orsakerna till att olyckan kunde ske är kanske det mest iögonfallande att varken den entreprenör som hade ansvaret för att montera elementen eller hans arbetstagare hade utbildning i elementmontering.

Regionförvaltningsverket konstaterar att byggets huvudansvariga borde ha skött övervakningen bättre, speciellt då underleverantören saknade den utbildning som skulle ha behövts.

När elementet lyftes flyttade en av montörerna en tapp från dess stöd för att kunna finjustera elementets placering. Så hade han gjort också tidigare, utan att något hade hänt.

Den här gången vippade dock hela elementet utåt och rev sönder det andra stödets fastsättning i fallet.

Det visade sig också att de bultar som höll fast stöden var två centimeter kortare än vad planeraren hade anvisat att de skulle vara.

Säkerhetsområdet runt byggplatsen var för litet och körfältet på den livligt trafikerade gatan under hade inte stängts av.

Allt det här är fullständigt hårresande och kunde ha slutat med flera personers död om det till exempel hade råkat vara en fullsatt tvåvåningsbuss som hade befunnit sig under elementet då det föll.

I Finland krävs det detaljerade bygglov med namngivna ansvarspersoner utnämnda och noggranna ritningar inlämnade innan ett bygge får inledas.

Städer och kommuner har en byggnadsinspektion som ska godkänna färdiga objekt.

Men det tycks inte räcka.

Inte ens ett höghusbygge är stadigare än vad dess tanklösaste och oerfarnaste medarbetare är.

Att man ”brukar” använda två centimeter kortare bultar än vad planeraren har gett anvisningar om borde få larmklockorna att ringa hos både övervakningsmyndigheter och andra.

Det byggs nya höghus i Åbo så att det knakar. Staden lyfter stolt fram att allt fler flyttar till Åbo och att stadens invånarantal aldrig har varit så stort som nu.

Men en växande storstad kan inte tumma på säkerheten, så att balkonger och väggelementer faller än hit och än dit.

Den senaste tidens balkongras och fallande element, som vippar ner från nionde våningen, visar att det finns något i säkerheten som glappar.

Sådana brister måste åtgärdas direkt, innan någon dör.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter