Varhas skuldbörda växer – ”Sparbehovet är oändligt”

Styrelsen för Egentliga Finlands välfärdsområde, Varha, hade på tisdagen en tuff uppgift att klubba igenom alla de sparåtgärder som krävs för att få ekonomin att gå ihop.
Utan ett gediget förhandsarbete skulle det ha varit omöjligt att behandla ärendet på endast ett möte, säger Vänsterförbundets styrelsemedlem Nina Söderlund.
– Allt måste vara förberett och vi har jobbat natt och dag med att få allt klart.
Sparåtgärderna består av tiotals detaljer och en lång rad svårtolkade siffror. I korthet handlar det om att det förutspådda underskottet för i år blir avsevärt större än det som godkändes i budgeten då det var 85 miljoner, nu är det 162 miljoner.
Det betyder att Varha nästa år måste spara 84 miljoner euro i stället för det tidigare 78 miljoner euro.
– Sparbehovet är oändligt, säger Söderlund.
Exakt hur det ska sparas är ännu oklart. Klart är i alla fall att hyrorna på äldreboendena kommer att höjas, men hur mycket och hur de påverkar den enskilda klienten ska ännu diskuteras.
Åtgärden beräknas spara cirka 2 miljoner euro.
Också vissa personalförmåner dras in. Det ska spara cirka 6,5 miljoner euro. Personalen ska ännu höras om hur de vill att besparingarna ska genomföras, det kan till exempel bli aktuellt att Varha slutar dela ut kultur- och motionssedlar.
Tredje sektorn sköter sina uppgifter smidigare och billigare än Varha.
Nina Söderlund
I motsats till förslaget beslöt styrelsen ändå att bevara företagshälsovården på samma nivå som i dag. Men det ska utredas om det finns möjlighet att begränsa tjänsterna inom företagshälsovården så att de gäller endast den personal vars anställningsförhållande hos Varha har i en eller flera perioder varat minst 3 månader.
Söderlund säger att det har varit jobbigt att förhandla om nedskärningarna, men hon lyfter också upp några positiva saker: jouren i Nystad och Loimaa sjukhus blir kvar liksom också nattjouren i Salo sjukhus.
– Det här gynnar Kimitoöborna och det blir billigare än att köra patienterna med ambulans till Åbo.
Hon är också glad att stödet till tredje sektorn hålls kvar på en halv miljon euro.
– Tredje sektorn sköter sina uppgifter smidigare och billigare än Varha.

De tuffa sparkraven går knappast att genomföras utan att klienterna och patienterna blir lidande. Därför blir Varha tvunget att gå med tiggarmössan till Finansministeriet.
– Vi beslöt i maj att förhandla med Finansminsiteriet om den här ohållbara situationen. Om sparkraven inte är kloka, äventyrar patientsäkerheten eller strider med lagen kan man lämna in en ansökan om tilläggsfinansiering. Men det hjälper inte att lämna in en ansökan om man inte kan bevisa att man redan har gjort allt man kan för spara och vi vet inte vad regeringen har för linje i den här frågan, säger Vänsterförbundets Nina Söderlund.
Tycker inte du/ni som är chefer inom VARHA och har högre lön än presidenten, stadsdirektörer och kommundirektörer att du/ni borde ”anhålla om” lönesänkning då den ekonomiska situationen blir bara sämre och sämre, som sedan leder till sämre vårdmöjligheter.
Nej, Kari Niemi, ”bra och lyckad” är inte ett sätt som jag skulle beskriva den på. Det som förundrar mig är hur vi gått från ”Det är nog litet besvärligt för kommunerna…” till något som kan liknas vid panik och undergång på väldigt kort tid. Det intressanta är ju att ingenting hänt (förutom mera byråkrater/politiker som sysselsätter sig själva) annat än ett nytt sätt att budgetera/betala/redovisa. Frågorna är väl: Var svängde vi fel? Var slirade vi i diket? Varför har vi inte ett system och en förvaltning? Varför har vi styrelser, fullmäktigen, nämnder och arbetsgrupper så de understa ruttnar i ett litet, högteknologiskt land?
Herr Niemi, jag röstar för ett KOMPLETT förstatligande. Det sitter en massa människor runt omkring i landet som jobbar/funderar på samma saker, det borde skötas rationellt nationellt. Ett system där patienter/brukare/kunder kan skötas där det är smartast UTAN att behöva fundera på områdesgränser och revir. Tankar på det?
Finns de ännu någon vänsterpolitik som tycker att Kiurus o companis välfärdsområdets nya model är bra o lyckad?Frågar Kari Niemi ?