Varha svarade på frågor i Dalsbruk – klagomål över bristande information lyftes fram

Egentliga Finlands nya välfärdsområde Varha fick ett ansikte för Kimitoöborna på onsdagskvällen. Ulrika S. Lundberg, Varhas chef för äldreomsorgen i Kimitoön och Pargas, hade bjudits in som ”månadens gäst” av Dalsbruks byalag.
– Vi tycker det här är viktigt. Vi vet ingenting om välfärdsområdet, säger byalagsordförande Leif Lindgren, som helt enkelt greppade telefonen och ringde Lundberg för att bjuda in henne. Byalaget fick under kvällen många tack för initiativet.

Brister i informationsgången
Lundberg inledde med frågan om hur det känns då Varha blivit verklighet, och ville med det visa på att övergången inte borde märkas. Det är i alla fall målet.
Helt så välställt är det ändå inte. Fler röster höjdes under kvällen om att informationen från Varha är haltande. Tryggve Röblom, ordförande från Dragsfjärds pensionärer och medlem av Kimitoöns äldreråd, saknar en kontaktpunkt.
– Vart ska man vända sig? Till växeln i Kimito? Vart ringer man i ärenden om äldrevården? Informationen är dålig, det är som en gråzon, säger Röblom till ÅU.

Lundberg kunde under kvällen berätta att det finns ett centraliserat telefonnummer, som om förmiddagarna betjänar också på svenska. Hon konstaterar dock att infon bör finnas också i fysisk form, inte enbart på webben.
För övrigt tycker Röblom inte att det i pensionärsföreningen råder någon oro kopplad till Varha-övergången.
”Vi blir nog inte helt bortglömda”
Orolig är inte heller mångåriga Kimitoöpolitikern Esko Antikainen (VF), som också sitter med i Kimitoöns äldreråd. Han tror på att styrelsemedlemmarna Niklas Guseff (SFP) och Nina Söderlund (VF) talar för både Kimitoöns och Pargas sak, både då det kommer till den geografiska rättvisan och svenskan.

Antikainen, liksom fler andra under kvällen, vill gärna lyfta fram den positiva nyheten om att planerna på att göra Åbolands sjukhus till en tvåspråkig vårdcentral går vidare.
– Vi blir nog inte helt bortglömda, jag är inte rädd att vi skulle bli utan service, säger Antikainen.
LÄS OCKSÅ
Vårdarbetet rullar på
Bland de cirka 45 deltagarna fanns förutom politisk aktiva, äldre invånare och andra engagerade även anställda inom Varha. Från Almahemmet var förman Pia Tötterman och ansvariga sjukskötaren Sofia Bärling på plats.
– Vårt arbete har rullat på. Några stora förändringar handlar det inte om – patienterna sköts som förut, säger de.
Enligt de två finns utmaningarna i de tekniska programmen, till exempel gällande planering av arbetspass.
På frågan om vad de då önskar sig var svaret väntat: ”Mer personal!”

Servicesedlar även i fortsättningen
Under den allmänna diskussionen tog SFP-politikern Ghita Edmark (äldrerådets ordförande) servicesedlar till tals och ville veta om det är möjligt att välja ett privat serviceboende med sedeln, även om det skulle finnas plats inom den offentliga vården.
– Ja, man kan välja privat service med servicesedel. Vi kan använda privata företag och det har också har en sysselsättande effekt lokalt, svarar Lundberg.
Även för hemvård i ett gemenskapsboende är sedeln gällande. För Kimitoön är Yrjö & Hanna-stiftelsens planer om ett seniorboende i Dalsbruk fortfarande aktuella. Lundberg poängterar dock att i ett gemenskapsboende är boende och service skilda saker – servicen faller på Varhas bord, och den är behovsprövad.
Enligt Lundberg ställer sig Varha mycket positivt till gemenskapsboende – det är en form av boendeservice som enligt strategiska mål bör utökas
– Grattis! Hoppas det här blir av, säger Lundberg om seniorhusplanerna i Dalsbruk.
Ärendet om seniorboendet ligger inte på Varhas bord, utan på kommunens.
Hur ska kommun och Varha samverka?
Annat som diskuterades var samverkan mellan kommun och Varha, då kommunen fortfarande ansvarar för förebyggande vård och friskvård. Lundberg anser att äldrerådens roll här är oerhört viktig och att det finns en stark koppling till tjänstemannakåren.
I Kimitoöns kommun är ett delaktighetsprogram aktuellt, i och med en motion som lämnades in av SFP i september 2022.
Ingen info om invesateringar inom äldrevården
Till Varhas eventuella investeringar och renoveringar kunde Lundberg inte ta ställning.
– Kommunerna har väntat på Varha, många har varit försiktiga med att investera då man inte vetat hur Varha ställer sig till renoveringar och investeringar, säger Lundberg.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.