Förflytta dig till innehållet

Varha ser ut att gå 123 miljoner på minus

Arkiv/Carina Holm
man i trapphus
Välfärdsområdet. Välfärdsområdesdirektör Tarmo Martikainen.

Det här året beräknas Egentliga Finlands välfärdsområde, Varha, nå ett budgetunderskott på cirka 123 miljoner euro.

Prognosen grundar sig på utfallet för det första halvåret, perioden januari-juni. Utsikterna börjar klarna för den verksamhet och ekonomi som överfördes från kommunerna och samkommunerna.

Välfärdsområdets fullmäktige behandlar delårsrapporten tisdagen den 29 augusti.

– Budgeten för 2023 var vår första budget. Vi upprättade den under exceptionella omständigheter: den ekonomiska förutsägbarheten för välfärdsområdena var svag i många avseenden. Nu börjar sikten klarna och vi har en tydligare bild av situationen, säger välfärdsområdesdirektör Tarmo Martikainen i ett pressmeddelande.

Verksamhetskostnaderna för Egentliga Finlands välfärdsområde 2023 beräknas överstiga budgeten med ungefär 66 miljoner euro.

Avvikelserna beror till stor del på personalkostnader och köpta tjänster. Överskridningen av personalkostnaderna kommer att analyseras mer i detalj, men kostnaderna har stigit på grund av övertid och utryckningsersättningar för att kompensera personalbristen.

Inhyrd personal utgör en stor del av kostnaderna för köpta tjänster, utöver kostnaderna för informations- och kommunikationsteknik.

– Vi arbetar fortlöpande inom hela Varha på att hitta metoder för att hindra underskottet från att växa. Den allvarliga personalbristen återspeglas i vår kostnadsutveckling. Personalens välbefinnande är särskilt viktigt just nu, och vi kommer att satsa alltmer på det, säger Martikainen.

Flera åtgärder ska råda bot på läget

Välfärdsområdet listar olika åtgärder som ska förhindra att underskottet växer.

Bland annat ska andelen egen personal inom patient- och klientarbetet utökas och man strävar till att koncentrera verksamheten till fastigheter som ägs av välfärdsområdet.

Dessutom ska avtal om köpta tjänster gås igenom och partnerskap kommer konkurrensutsättas på nytt.

– Välfärdsområdena måste kunna täcka underskottet senast i slutet av 2026. Det här beror på välfärdsområdenas finansieringsmodell, så det finns inga andra alternativ, säger Tarmo Martikainen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter