Varha presenterar sparplaner för servicenätet – 12 hälsostationer läggs ner, bland annat i Iniö och Dalsbruk

Planen för servicenätet för Egentliga Finlands välfärdsområde, Varha, presenterades på fredagseftermiddagen. Tjänsterna ska effektiveras och flera serviceställen kommer att läggas ner. Bland annat kommer tolv hälsostationer och 22 små tandkliniker att läggas ner.
Enligt förslaget kommer ändå mellan 95 och 99 procent av invånarna att ha en högst 20 minuters körsträcka till de olika tjänsterna i servicenätet.
Hälsostationer och mottagningar läggs ner
Tolv av Varhas nuvarande hälsostationer kommer att stängas senast 2026 enligt förslaget, bland annat i Iniö och Dalsbruk.
Enligt förslaget har då 95 procent av befolkningen under 20 minuters färd till närmaste hälsostation, och 99 procent under 30 minuter. Enligt beräkningarna har 3 800 invånare, främst i skärgården, över 30 minuters väg till närmaste hälsostation.

I framtiden ska det finnas 48 mödra- och barnrådgivningar eller hälsovårdarmottagningar och över 40 mottagningar för familjerådgivningar, barnfamiljers socialarbete eller barnskyddsenheter. 37 enheter med tjänster för barn, unga och familjer kommer att läggas ner.
Av tandklinikerna ska 22 små verksamhetsställen läggas ner enligt planen. Mentalvårds- och missbrukarvårdstjänsterna dras in på 37 verksamhetsställen.
Äldrevården påverkas
Även äldrevården kommer att drabbas av nedskärningarna. Boendetjänster för äldre skulle dras in på tolv verksamhetsställen.
Bland annat Furubo i Nagu och Tennbyhemmet i Pargas ska stängas senast år 2025. De boende ska då flyttas till andra enheter i närheten.
Hannahemmet på Kimitoön planeras stänga senast år 2026 där servicen delvis ska ersättas med en centraliserad nybyggnad i centrum av Kimito. Också Mäntyrinne i Åbo läggs ner och ersätts med köptjänster.

Bäddavdelningsvården kommer även genomgå förändringar men en noggrannare plan för den tas fram under försommaren 2024.
Få av Varhas lokaler i gott skick
En orsak till nedläggningarna av mottagningar är att fastigheternas skick. Endast en tredjedel av de lokaler Varha använder finns i fastigheter som är i gott skick. I många fall finns inga ekonomiska möjligheter att renovera eller skaffa nya lokaler.
Ett steg i effektiveringen av tjänsterna är också att utöka de digitala tjänsterna. År 2030 är målsättningen över hälften av kontakterna till öppenvården och socialservicen sköts via distanstjänster. Det minskar på behovet av fasta närtjänster.
Speciellt inom tjänsterna som stöder funktionsförmågan ska de digitala tjänsterna utökas.
Kommunerna har gett utlåtanden om förslaget
Kommunerna har fått chans att ge utlåtanden till utkastet. I deras utlåtanden framkom bland annat en oro över servicen för äldre, barnfamiljer och de mest sårbara befolkningsgrupperna samt en oro att förslaget kan leda till regionala ojämlikheter och att livskraften minskar på vissa orter.
Arbetsplatserna kan få mera dragningskraft och behovet av inhyrd personal kan minska, enligt kommunernas utlåtanden. De kommenterade även att Varhas besparingar i hyror samtidigt minskar på kommunernas inkomster.
Om planen genomförs i den nuvarande formen sparar Varha ungefär elva miljoner euro.
Den 13 maj klockan 18 ordnar Varha en liveträff som kan ses på deras webbsida. Informationsmötet är till för alla invånare och där finns möjligheter att ställa frågor om reformen.
Beslutet om reformen av servicenätet kommer att fattas i juni.
Hej,
Det är nog uttryckligen Furubo som välfärdsområdet nämnt i sin lista. Att få tag på någon som kan reda ut saken lär inte lyckas innan måndag dessvärre.
/ Mikael
Furubo i Nagu är inget servicehem, utan pensionärsbostäder som upprätthålls av stiftelse. Serviehuset i Nagu heter Grannas. Låter som något rådd eller missförstånd