Varha kan permittera personal – kan påverka tillgången till vård i sommar

Egentliga Finlands välfärdsområde måste hitta nya sätt att effektivisera ekonomin för att spara 30 miljoner euro.
Som en delåtgärd föreslår tjänstemännen att samarbetsförhandlingar om permittering av personal inleds.
Orsaken är det ekonomiska läget som är svagare än väntat under årets första kvartal, samt det stora spartrycket, skriver Varha i ett pressmeddelande.
Programmet för produktivitet och ekonomisk effektivitet, som godkändes i fjol, har som mål att spara cirka 49 miljoner euro i år.
Besparingarna riktas till stor del till köpta tjänster samt till anskaffning av material, varor och förnödenheter.
— De planerade åtgärderna för att minska och effektivisera köpta tjänster har dessvärre inte varit tillräckliga eller framskridit tillräckligt. Vår ekonomi är i kris. Vi måste nödvändigtvis hitta nya besparingar, säger välfärdsområdesdirektör Tarmo Martikainen.
Det som kostar mest är köpta tjänster och personalens lönekostnader.
Att vidta åtgärder som påverkar personalen är den sista lösningen, enligt Martikainen.
— Tyvärr är läget så svårt att vi är tvungna att leta efter snabba besparingar även när det gäller personalen. Vi har inte klarat av att stävja kostnadsutvecklingen i den takt som krävs i programmet för produktivitet och ekonomisk effektivitet, säger Martikainen.
Även minskningen av köpta tjänster kommer i viss mån att påverka personalen. Det finns planer på att minska eller slopa personalförmånerna samt att granska företagshälsovårdens omfattning.
Därutöver granskas också mertidsersättningar för frivilligt, kollektivavtalsenligt övertidsarbete.
Rekryteringsförbud samt ändringar i personalinhyrningen övervägs också.
Beslut fattas nästa vecka
Tjänstemännen föreslår att samarbetsförhandlingar om permittering av personal inleds.
Välfärdsområdesstyrelsen fattar beslut på tisdag.
Om permitteringarna genomförs innebär det att vissa av välfärdsområdets tjänster är stängda längre än planerat under sommaren.
Permitteringarna inleds tidigast i mitten av juli och pågå i etapper fram till hösten. Tidsschemat planeras så att välfärdsområdets kundservice påverkas så lite som möjligt.
Välfärdsområdesstyrelsen fattar också beslut om förslaget om att inte använda den 1 miljon euro som reserverats för i år för harmonisering av lönerna.
Bakgrund
Välfärdsområdets ekonomiska utveckling i början av året var sämre än väntat. Underskottet för i år förväntas öka till cirka 162 miljoner euro.
Programmet för produktivitet och ekonomisk effektivitet innehåller flera åtgärder för 2024–2026 som ska balansera ekonomin. Åtgärderna hänför sig huvudsakligen till servicestrukturen och servicenätet samt till effektiviseringen av verksamheten, vilket ger besparingar först på längre sikt.
Det ekonomiska läget påverkas också i hög grad av besluten vid regeringens ramförhandlingar som eftersträvar omfattande besparingar i välfärdsområdesekonomin.
Sammanlagt arbetar cirka 23 000 personer inom Egentliga Finlands välfärdsområde.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.