Förflytta dig till innehållet

Varha hotas med böter för brister inom barnskyddet – Varhachef: ”Situationen är mycket svår”

Arkiv/Varha
Varhas flagga
Regionförvaltningsverket slår larm om brister i barnskyddet. Varha kan åläggas med vite.

De barn som omfattas av barnskyddet får inte tillräckligt med stöd från socialtjänsterna. Regionförvaltningsverket hotar med vite om Egentliga Finlands välfärdsområde, Varha, inte får bukt på problemen.

Enligt lagen har alla barn som är klienter inom barnskyddet rätt att ha en egen socialarbetare som ansvarar för barnets intressen, rättsskydd och välbefinnande.

I september 2023 saknade 328 barn en socialarbetare. I maj 2024 hade siffran sjunkit till 202 barn.

Var tredje socialarbetare inom barnskyddet har dessutom för många klienter. Enligt lagen ska en socialarbetare som ansvarar för barn välbefinnande inte ha fler än 30 klienter. Begränsningens syfte är att se till att socialarbetaren har tid att sätta sig in i barnets situation och ge det stöd barnet behöver.

Inom Varha ser man mycket allvarligt på situationen. Mikko Pakarinen, resultatområdesdirektör för social- och hälsovårdstjänster inom Varha, beskriver situationen som mycket svår.

– De här problemen har vi brottats med ända sedan Varhas början, säger han.

– Vi har tillräckligt med tjänster, men inte tillräckligt med sökande för att fylla alla tjänster. Skulle alla lediga tjänster fyllas skulle vi inte ha något problem.

Varha har ökat antalet socialarbetare trots utmaningar

Pakarinen lyfter fram tre förändringar som på den senare tiden gjort situationen värre.

– Tidigare fick en socialarbetare ha 35 klienter, nu sedan början av 2024 har gränsen sänkts till 30. På Regionförvaltningsverkets begäran slutade vi från 1 januari i år att köpa socialtjänster inom barnskyddet. Den tredje förändringen är att det har kommit nya direktiv gällande vikarier.

Studerande som kommit tillräckligt långt i sina studier kan vikariera som socialarbetare under ett år. Men med de nya direktiven kan vikariatet inte förlängas efter ett år, också kraven på vem som har behörighet att vikariera har skärpts.

Ändå har man lyckats öka antalet socialarbetare under våren berättar Pakarinen.

Vad gör ni för att lösa situationen?

– Vi har försökt att tackla problemet på flera olika sätt. Bland annat genom att harmonisera lönerna så att lika krävande arbete ger samma lön, vi har inrättat ett vikariesystem för att lättare kunna få vikarier där bristen är som störst. Vi betalar ut en bonus till anställda inom barnskyddet som uppmuntrar anställda att stanna hos oss. Vi har även olika stöd för studerande att skriva sin avhandling och vi stöder även socionomer som vill vidareutbilda sig och ta en magisterexamen.

Tror du att det går att få bukt på problemet?

– Jag vill ju tro att det är möjligt. Men det är verkligen inte ett lätt problem att lösa.

Pakarinen lyfter på hatten för alla socialarbetare inom barnskyddet.

– De gör ett mycket viktigt arbete. Vi gör vårt bästa för att göra deras arbetsförhållanden så bra som möjligt.

Några skrivfel korrigerade 14.50

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter