Vargstammen växer i väst – Luke räknade till 32 flockar

Antalet vargrevir har hållits på samma nivå som i fjol.
Det finns något fler vargflockar men färre par. I Västra Finland har det uppstått några nya flockar, vilket inte skett i till exempel Östra Finland.
I Västra Finland räknade man till 32 familjeflockar jämfört med 28 i fjol. Det är merparten av de totalt 44 familjeflockarna i landet. Antalet par var oförändrat på 11 stycken i Västra Finland.
– Vargkoncentrationen är stark i sydvästra Finland av flera olika orsaker. Under årens lopp har vargreviren minskat i storlek vilket tyder på att vargarna anpassar sig till mindre livsmiljöer där det finns mycket föda. Det finns mycket föda tack vara vitsvanshjorten. På dessa mindre områden kan vargarna leva sida vid sida och producera ungar, säger forskningsprofessor Ilpo Kojola på naturresursinstitutet Luke.
I mars fanns det mellan 59 och 64 vargrevir i Finland. Med vargrevir avses ett område som bebos av en vargflock eller ett vargpar. Det fanns mellan 41 och 47 familjeflockar och 14 till 22 par.
I siffrorna ingår både flockar och par som rör sig helt innanför landets gränser och på båda sidorna om gränserna. En handfull flockar och ungefär lika många par rörde sig på båda sidorna om östgränsen.
321 individer totalt
På renskötselområdena finns inga bestående par- eller flockrevir. Under vintern avlägsnades 48 vargar med undantagslov på dessa områden.
Det fanns sannolikt mellan 277 och 321 vargar i Finland i mars. Till den totala mängden individer räknas vargar som bor i flock- och parrevir, individer som lever utanför reviren och hälften av individerna vid gränsen. Att antalet individer minskat jämfört med fjolåret förklaras delvis av att flockstorlekarna har minskat överlag.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.