Vargflockarna har ökat med 25 procent på ett år – ingen märkbar förändring i antalet revir


Antalet vargrevir är ganska oförändrat jämfört med i fjol. Däremot har antalet flockar ökat med 25 procent enligt Naturresursinstitutets rapport. Foto: Lillian Tveit/Shutterstock/SPT
Det totala antalet vargrevir i hela landet är i stort sett oförändrat jämfört med föregående år. Det framgår av Naturresursinstitutets årliga rapport om vargpopulationen i Finland som publicerades på tisdagen.
Rapporten baserar sig på vargbeståndet i mars i år.
Vargreviren är främst koncentrerade till östra Finland och västra Finland.
Fler vargflockar
— Det centrala är att det skett en förändring i vargens populationsstruktur. Jämfört med i fjol förekommer det fler flockar och färre par i reviren, säger Ilpo Kojola, forskningsprofessor vid Naturresursinstitutet.
En vargflock består av minst tre vargar, och ett vargpar är två vargar som rör sig tillsammans och delar revir.
–Jämfört med 2019 har vargflockarna ökat med 25 procent. Om man jämför med 2017 är det en ökning på 40 procent, fortsätter Kojola.
Kojola säger att man speciellt i västra Finland har kunnat observera en ökning av vargflockar.
Valpar orsak till flockökning
En orsak till att flockarna blivit fler kan delvis bero på att det föddes många valpar under våren 2019. De har sedan bildat flockar.
I mars i år fanns det sannolikt sammanlagt 43-49 revirhävdande flockar och par. ( Se karta över var reviren finns).
— Det sammanlagda antalet vargar var med 90 procents sannolikhet 216−246 individer i mars i år. Samma tid förra året beräknades vargstammen bestå av 185−205 individer, säger Kojola.
Prognos för nästa år
Enligt Naturresursinstitutet väntas inte vargpopulationen öka nämnvärt tills nästa år.
— Det beror på att det totala antalet reproduktiva par och flockar är på samma nivå som på våren 2019, säger Samu Mäntyniemi, specialforskaren vid Naturresursinstitutet.
Enligt Mäntyniemi kan den goda valpproduktionen år 2019 realiseras som en populationsökning tidigast vid valpningen under våren 2021 då de vargar som föddes 2019 blir könsmogna.
I november i år kommer det med 90 procents sannolikhet att finnas 57−71 vargrevir.
Sannolikhetsfördelning
Naturresursinstitutets dataunderlag utvecklas hela tiden, och i år har man övergått till att använda en metod som räknar ut sannolikhetsfördelningen av vargpopulationen.
— På det sättet blir osäkerheten i beräkningarna tydligare, säger Mäntyniemi.
Metoden förenar data från lyckade DNA-analyser och allmänhetens observationer – som registreras i tjänsten Tassu – med data om döda vargar och individer som vandrat ut ur reviret.
Jämfört med i fjol fanns det betydligt fler registrerade observationer i tjänsten Tassu i år. Likaså fanns det cirka 40 procent fler lyckade DNA-analyser.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.