Vargflock försvunnen i Västnyland – antydningar om tjuvjakt upprör jägare
I Ingå-Snappertuna-området har en vargflock rört sig en längre tid.
För några dagar sedan uttalade sig rovdjurskontaktpersonen Timo Rossi i en artikel i Helsingin Sanomat, där han uttryckte oro över vargflocken då den inte synts till på en tid.
Rossi säger att han har bra koll på var vargarna rör sig och menar att de nu försvunnit.

Lennart Biström är verksamhetsledare för Västra Nylands jaktvårdsförening och är även rovdjurskontaktperson i Västra Nyland.
Biström kunde i Rossis uttalanden antyda anklagningar att det skulle vara tjuvjakt som ligger bakom vargflockens försvinnande, vilket är något som upprört Biström och hela jägarkåren.
– Rent ut sagt så är vi förbannade på det här uttalandet av Rossi. Rossi har konstaterat att han inte hittar vargflocken och drar slutsatsen att jägare skulle ha skjutit en hel flock. Det är både skrämmande och fult att man gör sken av att det skulle röra sig om tjuvjakt. Rossis ställning som rovdjurskontakt kommer att prövas i viltförvaltningen då han helt har brutit mot de reglerna, säger Biström.
Biström ser inte att det skulle finnas en möjlighet till att tjuvjakt ligger bakom vargarnas försvinnande.
– Att ta livet av så många vargar utan att någon annan jägare skulle vara medveten känns som en omöjlighet, säger Biström.
Som rovdjurskontaktperson tar man emot observationer av rovdjur och gör sedan en bedömning om observationen är tillförlitlig eller inte.
Om det är en tillförlitlig observation för man in den i systemet Tassu som kartlägger hur rovdjuren rör sig i olika områden. Det är poliserna som bestämmer om fällning av varg.
Fler observationer väster om Pojoviken
Gällande vargsituationen i västra Nyland kan man dela upp området med Pojoviken som gräns.
Västerut från Pojoviken är det ett rätt stort vargområde där det gjorts många observationer och man kan även tänka sig att det finns några kullar på den sidan.
Öster om Pojoviken har man gjort betydligt färre vargobservationer än på den västra sidan. Eventuellt kan det vara så att flocken som tidigare rört sig i Ingå-Snappertuna-området har splittrats och dragit västerut.

Men ett faktum är att vargarna har ökat på den västra sidan och minskat på den östra, säger Biström.
Han uppskattar att vargarna väster om Pojoviken har näst intill fördubblats. Det här baserar han på antalet vargobservationer som rapporterats.
– Observationer är en bra indikator på hur många vargar det finns. Men ett problem kan vara att då man ser en varg för första gången så är det en stor grej, men när vargarna blir flera och observationerna blir vanligare så sjunker också nyhetsvärdet för den enskilda personen och man rapporterar inte observationerna då det blivit ”vardag”.
En vargflock byter inte revir, berättar Biström. Men om ledarhonan i en flock dör eller av andra orsaker inte kan fungera som en ledare så spricker flocken och vargarna ger sig av åt olika håll.
Redan några dagar före Rossis uttalanden publicerade höll jägarkåren i Ingå-Snappertuna-området ett licensmöte där man diskuterade vart vargflocken försvunnit.
– Många var förvånade över att det inte gjorts någon observation på flocken som rört sig i området en längre tid, säger Biström.
Enstaka observationer i Bromarv
Hans Randström, rovdjurskontaktperson i Bromarv, kan inte tänka sig att det skulle handla om tjuvskytte då vargarna i Ingå-Snappertuna-området försvunnit.
Randström håller med om att det väster om Pojoviken gjorts fler vargobservationer än tidigare år. Överlag har det gjorts mera observationer det senaste halvåret än tidigare.
– Hur många vargar som rör sig i Bromarv är svårt att säga då det görs enstaka observationer här och där. Enligt min vetskap gjordes de senaste vargobservationerna i Bromarv för drygt två veckor sedan, säger Randström.
Enligt Lennart Biström är de två främsta orsakerna till den totala minskningen i hjortstammen är att avskjutningen ökat och att det skett en ökad förekomst av lo, men att vargen också bidrar med sitt.
Men när det gäller minskning i älgkalvarna så är det mest vargen som inverkar. Biström säger att älgkalvarna har minskat i flera år och att det finns klart mindre kalvar än tidigare.
Ingen ökning på Kimitoön
Kaj Eriksson är rovdjurskontaktperson vid Kimitoöns jaktvårdsförening, och vågar inte uttala sig om vargarna i Ingå-Snappertuna-området eftersom han inte känner till de vargarna. Men på Kimitoön säger han att man inte lagt märke till någon ökning av vargar.
– För tillfället har vi två vargar som vi med säkerhet vet rör sig här på Kimitoön. Vi har inte haft observationer på några andra vargar och det är inte heller lätt för ”nya” vargar att ta sig in på ett område med två etablerade vargar.
De två vargarna som rör sig på Kimitoön rör sig inte som ett par utan enskilt, berättar Eriksson.
För ett par dagar sedan gjordes den senaste observationen på den ena vargen och den andra vargen sågs senast för ungefär en vecka sedan. Observationerna gjordes på skilda håll på ön.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.