Vargen kommer – skärgårdsbor måste få skydda sin egendom

Det har varit en veritabel vargavinter. I hela den åboländska skärgården har det gjorts observationer som indikerar att vargstammen både växer och bildar nya revir.
Många skärgårdsbor är oroliga för sina barn, boskap och husdjur. Men att skjuta en varg kan bli en dyr och krånglig historia.
På Hitis-Rosala i Kimitoöns skärgård har tre, kanske fyra, vargar rört sig på öarna i vinter, vilket är unikt.
I Pargas har vargar setts på isen utanför Pjukala, i centrala Skräbböle och nu under veckoslutet i Lielax.
Vid Maskinnamo och Åvensor i Korpo har flera älgar och hjortar dödats av varg. Vargobservationer har också gjorts på Norrskata och i Nagu, Houtskär och Iniö.
En och två vargar på besök per vinter är inget nytt, men det är ovanligt att så många vargar observerats på en gång, framför allt i Pargas. Finlands viltcentral tror också att tre eller fyra nya vargrevir håller på att bildas i Egentliga Finland utöver det dussin som redan finns (ÅU 6.4).
Fåruppfödare är oroliga för att få sina får rivna och jägare vet att jakthundar kan bli anfallna. Antalet vargattacker mot hundar har på fem år ökat från 34 till 64 i fjol (gäller hela landet).
Också föräldrar funderar över säkerheten då barnen vistas ute eller promenerar till skolan. Vargen brukar visserligen undvika människor, men få av oss vill möta en varg vid den egna husknuten och det är sunt förnuft att hålla husdjur och boskap under nära uppsikt.
Vargstammen som är starkt koncentrerad till västra Finland ökar årligen med cirka 20 procent, enligt Naturresursinstitutet Luke. Tillgången till vitsvanshjort och rådjur gör att vargen frodas.
Men det är inte problemfritt att vår nationella vargpolitik gått ut på att vargen ska få leva och föröka sig fritt när stammen växer så pass kraftigt.
I dagens läge är det vanligt med illegal jakt på varg och bara en liten del av fallen kommer till myndigheternas kännedom. Strafflagen klassificerar dödandet av varg som grovt jaktbrott som kan ge uppemot fyra års fängelse.
Samtidigt lämnar lagstiftningen en del att önska när det gäller skyddandet av egendom mot rovdjur. Även om vargen tas på bar gärning, till exempel i färd med att riva får, är det inte automatiskt tillåtet att skjuta den.
Men det kan också bedömas vara en nödtillståndshandling enligt strafflagens fjärde kapitel. Frågan är vilken boskapsägare som står och dividerar med lagen under ett blodigt varganfall?
Ett tillräckligt högt elstängsel, som man kan få statlig ersättning för, skyddar boskapen mot rovdjur.
Men om vargen bevisligen går till attack borde det vara möjligt att försvara sina djur utan att riskera flera års fängelse.
Därför är det ett steg i rätt riktning att Finland gått in för att stöda EU-kommissionens förslag om att vargens status ska sänkas från strikt skyddad till skyddad så att det skulle bli lättare att jaga rovdjuret.
Stamvårdande jakt på varg borde också snabbt tryggas genom lagstiftning, vilket är en målsättning i regeringsprogrammet.
Vargen hör hemma i vår natur, men den ryms inte på fårfarmar, boskapsgårdar eller i bostadsområden.
Klok kvinna.