Förflytta dig till innehållet

Varför saknar Åbo dragningskraft?

Under årets första sex månader gick inflyttningen i Åbo på minus med nästan tusen personer. Det här är en klart större siffra än året innan. Vilka faktorer gör att Åbo inte klarar sig i kampen om invånare?

Åbo stads strategi bygger på en stabil tillväxt de kommande åren. Åbo växer och nya bostadsområden uppstår årligen. Nya bostäder kommer regelbundet ut på marknaden och efterfrågan på bostäder är överlag stor.

Åbos målsättning att växa fungerar, men takten är för långsam. Flera av stadens kommande stora investeringar bygger på att invånarantalet i staden ska öka snabbare än de officiella prognoserna. Åbos tillväxt och ekonomiska bärkraft är avgörande för att landskapet ska klara sig i kampen om tillväxt, invånare och välfärd mot Helsingforsregionen och det allt attraktivare Tammerfors med omnejd.

Till ÅU säger Timo Aro, ledande expert på regionutvecklingskonsultbyrån MDI, att Åbos minussiffra inte är något man ska stirra sig blind på. Samtidigt konstaterar Aro ändå att Tammerfors är i topp och Åbo i botten i inflyttningstabellen.

Enligt Aro har Tammerfors år efter år varit ett undantag bland de stora städerna. Medan andra studiestäder ser ett stort uppsving i inflyttningen under hösten, lyckas Tammerfors locka inflyttare jämnt året om. Det säger något om stadens dragningskraft.

Varför saknar Åbo dragningskraft? Det finns inte ett enkelt och tydligt svar på den frågan, många faktorer påverkar hur en stad upplevs. Inflyttning handlar om jobb, service och ändamålsenligt boende, men framför allt om hur en ort upplevs.

Samtidigt som man i ÅU kunde läsa om Åbos bekymmer att locka nya invånare, kunde man ta del av kranskommunernas imponerande inflyttningssiffror. I Åboregionen är S:t Karins och Reso stora vinnare i kampen om invånare. Också Lundo och Nådendal är städer som nu växer.

Man kan ställa frågan om inflyttningsstatistiken är den bästa mätaren på en stads dragningskraft, men någonting berättar siffrorna. Varför väljer man att flytta till S:t Karins och Reso, men inte till exempel Pargas? Är det endast avståndet i minuter mätt som avgör eller finns det andra faktorer?

Tillbaka till Åbo. Åbo betjänar både stadens egna invånare, studerande och i många fall även invånarna i hela landskapet. Det är inte många kommuner i vår landsända som upprätthåller en stadsteater eller en stadsorkester. Även i infrabyggandet måste Åbo beakta den volym som kommer då invånarna i övriga kommuner i regionen använder serviceutbudet i Åbo.

Åbo har i många fall ett ansvar som sträcker sig över stadens gränser. Åbo betjänar hela landskapet och i synnerhet grannkommunernas invånare. Fenomenet är inte unikt, samma upplägg gäller kring alla större städer. Det är Åboregionens framgång som i slutändan avgör regionens dragningskraft, samtidigt som det inte finns någon Åboregionen utan ett starkt Åbo.

Åbo är en attraktiv stad. Aura å och flera olika stadsmiljöer skapar en unik stad. Även serviceutbudet i Åbo är stort, trots att en del kommersiell service flyttat till grannstäderna Reso och S:t Karins. Åbos nya centrum blir snart verklighet, Kuppis växer och området kring hamnen förnyas och nya projekt är i startgroparna. Bostadsproduktionen är livlig och flera företag i Åboregionen investerar och växer.

Åbo är en trivsam och kompakt stad. Det är lätt att komma till Åbo och att röra sig i Åbo. När man summerar den aktivitet som pågår i Åbo, blir slutsumman ändå fel. Varför växer inte Åbo snabbare och mera?

Det finns flera faktorer som gör Åbo till förlorare i flyttningsrörelsen inom landet. Utan inflyttningen från andra länder skulle Åbos befolkning ha minskat de senaste åren.

Studerande flyttar från Åbo i slutskedet eller efter avslutade studier. Orsaken är att arbetsmarknaden i Åbo är liten. Arbetsplatserna i Finland finns i huvudsak i Helsingforsregionen. Med beaktande av Åbos läge som porten mot Norden (Stockholm) och Europa har Åbo misslyckats. Utvecklingen av näringslivet verkar vara en av Åbos svagheter. Kan en ny borgmästare lyfta upp frågan på stadens agenda?

Politiken i Åbo ger en bild av att inte vara dynamisk. Politiken i sig verkar vara viktigare är stadens utveckling och tillväxt. Samtidigt verkar politiken vara styv, stel och osympatisk. Var finns den positiva energin och drivkraften som skulle öka stadens dragningskraft?

Det är ändå inte staden som gör staden. Staden görs av alla som bor och verkar i den. Alla städer har också en egen stämning eller atmosfär. Den allmänna stämningen i Åbo är ofta kort och saklig, inte glad och välkomnade. Åboborna är heller inte världsberömda för att småprata med andra Åbobor i hissen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter