Vårens första ejdrar har anlänt till Bengtskär – Wilsons ser till att de kan häcka tryggt

Varje år blir de ejdrar som söker sig till Bengtskär i Kimitoöns skärgård allt fler. Den första ådan började ruva här i mitten av veckan – vilket är några dagar tidigare än 2023. Nu finns här två ruvande ådor.
Orsaken till att fyrön är så pop bland ejdrarna är faktiskt människans närvaro, eftersom havsörnen då håller sig borta. Människan kommer alltså här till nytta för en lyckad häckning.
– Vi brukar se till att det alltid är någon på plats här även i april, även om här inte ännu finns några turister, säger Nora Wilson vid Bengtskärs fyr.
En del reparationer och målningsarbeten finns förstås också att göra här ute inför säsongen. Den kör i gång i början av maj med ejderutflykterna.
– Ser vi att det kommer en örn går vi alla ut för att ropa. Inifrån fyren brukar vi också se om en flock ejdrar flyger upp, då vet vi att fara hotar. Det är som ett larmsystem, säger Wilson.
Flest ejdrar häckar i maj
Den mest aktiva häckningsperioden infaller i mitten av maj. Men de första ådorna ruvar alltså redan i april och de sista fram till midsommar.
Wilsons flyttar ut genast efter islossning. Ganska snart kan då de första ejdrarna ses simma runt fyren, vilket de gör en tid innan de kommer upp på land.
– Hela vintern saknar jag nog ejdrarna, säger Nora Wilson.
Hon berättar att häckningen börjar med att ådorna lägger något man på Bengtskär kallar ett provägg, men börjar inte ruva direkt utan går tillbaka till sjöss. Först då alla ägg är lagda startar ruvandet.
Ont om utrymme
I fjol fanns mer än 500 ejderbon på Bengtskär, och enligt Wilson börjar det bli trångt på den lilla fyrön. Om våren och försommaren finns här ruvande ådor så gott som överallt: bland stenar, i blomrabatter, längs fyrens väggar, i gräset och under bänkar och skottkärror.
Vissa bon återanvänds av de ådor som ruvar senare, därför kan antalet som ruvar här de facto vara ännu större. På Bengtskär bygger man därför nya områden för bon, till exempel genom att fylla stenrösen med mylla och så gräs.
– Peppi Wilson som är här ute nu har byggt ett fint rött ejdertak med vita knutar. Taket ger skugga för de ådor som ruvar sent. För dem kan det bli hett vid väggen.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.