Förflytta dig till innehållet

Vårdvikarie tvingades ta lån på grund av utebliven lön – ”Inget utbrett fenomen”, säger personaldirektör

Arkiv/Robin Sjöstrand
T-sjukhuset utifrån
Flera vårdare inom olika enheter av Varhas organisation har haft problem med lönen sedan årsskiftet. Vissa har fått för lite lön, andra för mycket.

Flera rapporter om problem med utbetalningar av lön kommer från olika områden inom Varha. ÅU har bland annat fått ta del av en vikaries berättelse om hur hen tvingades ta lån för att klara ekonomin, efter att välfärdsområdet upprepade gånger missat med lönen.

– Min första lön för året fick jag i slutet av februari och den var 500 euro för liten. I mitten av mars fick jag den enda lönen hittills i år som varit korrekt. Dessutom får man konstant påminna dem om att försenad lön innebär dröjsmålsränta, den glömmer de helst bort. Man tappar ju tålamodet till slut, säger vikarien som vill vara anonym.

Hen säger att det dessutom är utomordentligt svårt att få tag i någon på löneavdelningen för att reda ut problemen.

– Skickar jag mejl så lovar de att återkomma, men gör det först så mycket senare att den korrigerade lönen blir ännu mer försenad. Via telefon är det svårt, och den nya chefen talar inte svenska.

Vikarien som ÅU talat med säger att hen inte är den enda som har råkat ut för felaktiga löner – många av hens vikariekollegor har också haft problem.

– Det är ju hemskt om man förlitar sig på en inhopparinkomst för att klara ekonomin och sedan kommer inte lönen som den ska och man får sätta tid och energi på att försöka reda ut det hela varje månad. Det kommer att sluta med att vikarierna söker nya jobb, och tappar man dem så har man ingen backup alls.

Finns problem – men inte systematiskt

Varhas personaldirektör Noora Nordlund säger att hon känner till att det har förekommit enstaka störningar inom lönebetalningarna.

– Varha är en stor arbetsgivare och vi får erkänna att det har uppstått enskilda problem på olika enheter. I början av året orsakade också det nya lönesystemet lite bekymmer eftersom det var obekant för vår personal, säger hon.

Enligt Nordlund finns det orsak för Varha att förbättra sig hela tiden, men hon säger samtidigt att hon inte känner till att löneutbetalningar skulle ha gått systematiskt fel. När hon får höra att problemet med löneutbetalningar gäller flera vikarier ber hon att få kolla upp saken. Efter ett par timmar återkommer hon via mejl:

”Jag har pratat med löneavdelningen och det handlar om enskilda fall där lönerna har betalats fel, och det är inget utbrett problem”, skriver hon.

Nordlund förklarar att det kan bero på flera olika saker att lönen har blivit fel, bland annat på när olika avtal är gjorda och i vilket skede de har skickats vidare till rätt avdelning.

”Förstås frustrerande för de drabbade”

ÅU har också fått flera uppgifter om att fast anställd personal har fått för mycket i lön, som de sedan fått betala tillbaka. Problemet har uppstått på flera enheter.

Nordlund säger att hon känner till enstaka fall där det har hänt.

– I några fall kan det också handla om administrativa fel, där någon har begärt ledigt och informationen inte har nått löneutbetalarna.

– Trots att det handlar om enstaka fall är det förstås mycket frustrerande för de drabbade och det är beklagligt att det sker. Vi försöker i mån av möjlighet alltid att korrigera saken så snabbt som möjligt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter