Vårdskuld, spretiga datasystem och skenande inflation – många skäl till att välfärdsområdet diskuterar miljonbehov

På tisdagen höll styrelsen för Egentliga Finlands välfärdsområde ett seminarium om budgeten för nästa år. Efter årsskiftet ska ju det nya välfärdsområdet ta över ansvaret för social- och hälsovården och räddningsväsendet från kommunerna.
Vid seminariet ska styrelsen bland annat ha diskuterat hur många tilläggsmiljoner som välfärdsområdet skulle behöva för att sköta sin verksamhet som tänkt.
Styrelsemedlemmen Nina Söderlund (VF) från Nagu säger till ÅU att allt mellan 60 och 160 miljoner euro har nämnts.
– Men siffrorna är delvis teoretiska då problemet är att det inte finns personal för att beta av vårdskulden som uppstått under pandemin.
Personalen är nyckeln, och utan den lyckas inte vårdreformen säger Söderlund. Hon hoppas att de nationella förhandlingarna om vårdsektorns villkor ska leda till att folk återvänder till branschen.

Hoppas på pengar på grund av inflationen
Men Söderlund konstaterar att det också finns andra problem när man bygger upp den nya strukturen.
När vården flyttas från kommunerna och sjukvårdsdistriktet till Egentliga Finlands välfärdsområde ska till exempel ett 40-tal datasystem integreras med varandra. Arbetet och övergångsperioden med dubbla system kostar, konstaterar Söderlund.
Dessutom bygger välfärdsområdets budget på kommunernas bokslut för 2021, där man enligt Nina Söderlund gett för lite pengar till vården.
Hoppas ni att staten ska skjuta till mer pengar till välfärdsområdet?
– Alla möjligheter diskuteras. Inflationen är mycket högre nu än man trodde i våras, så åtminstone där har vi ett hopp om att få lite mer pengar.
Lugnande hälsning
Söderlund skickar samtidigt en lugnande hälsning till i områdets invånare.
– Tanken är att det nästa år inte ska ske några stora förändringar i serviceutbudet jämfört med nu.
Nästa tisdag fortsätter arbetet i styrelsen. Söderlund säger att målet är att kunna behandla strategin i fullmäktige redan onsdagen den 21 september.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.